Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 25. 14:16, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A térség legnyitottabb gazdasága a magyar

A térség legnyitottabb gazdasága a magyar

A még mindig nehéz világgazdasági helyzet ellenére a világ hatvan vezető gazdasága egyelőre ellenáll a protekcionizmus csábításának.

Így az Ernst & Young legújabb tanulmánya szerint a globalizációs folyamat továbbra is enyhén növekszik.

Magyarország is nyitott gazdaság, így az Ernst & Young Globalizációs Indexén a 10. helyet foglalja el, míg a közép-kelet-európai régiót nézve első helyre került.

Magyarország Csehországot és Szlovákiát is megelőzve első lett Közép-Kelet Európában, és a tavaly elért teljes pontszámát hat századdal növelve megtartotta 10. helyét a nemzetközi összehasonlításban, míg a kereskedelmi mutatók szempontjából a világ negyedik legnyitottabb gazdasága. A GDP-arányos teljes kereskedelmi mutatószáma 185 százalékra, az Index 99 százalékos átlagának közel duplájára bővült. Magas eredményt kapott az ország a kutatás-fejlesztési transzfertevékenységekre is, amelyek a GDP 0,93 százalékát tették ki, ez a 0,36 százalékos átlag közel háromszorosa.

„Magyarország Globalizációs Indexen elért magas eredménye azt mutatja, hogy hazánk továbbra is az egyik legnyitottabb gazdaság. Ezt az adottságot az ország gazdasági stratégiájának megalkotásakor figyelembe kell venni még akkor is, ha egyes politikai döntések hatására ezek a mutatók csökkenhetnek. A megkérdezett vállalatvezetők többsége által jósolt recesszió különösen érzékenyen érintené hazánkat, figyelembe véve az ország törékeny gazdasági helyzetét” – mondta Havas István, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója.

Az Ernst & Young előrejelzése szerint a globális GDP csupán 3,4 százalékkal növekszik 2012-ben, ennek ellenére a globalizációs növekedés töretlenül folytatódik egészen 2015-ig. A fejlett országok lassú gazdasági növekedését továbbra is a feltörekvő BRIC országok, vagyis Brazília, Oroszország, India és Kína teljesítménye húzza fel. Az Ernst & Young arra számít, hogy a fejlődő országok együttes GDP-je 2012-ben 5,3 százalékkal növekszik majd, amivel ismét túlszárnyalják a fejlett országokat. Európában még akkor is minimális GDP növekedést jósol az Index, ha sikerül megoldani az adósságválságot, míg az Egyesült Államokban csupán 2,5 százalék körüli bővülést jelez.

Az Ernst & Young előrejelzésénél is borúsabban látták a közeljövőt a felmérésben megkérdezett cégvezetők. Annak ellenére, hogy a válaszadók továbbra is optimisták a fejlődő piacok középtávú lehetőségeivel kapcsolatban, több mint felük úgy vélte, hogy a globális gazdaság ismét recesszióba fordul az idei év végére, mely várhatóan magával hozza a protekcionista politikát és intézkedéseket. Ez a hozzáállás, valamint az euróövezet adósságválsága, illetve a globális gazdaság lelassulása egy újabb hitelválság lehetőségét vetíti előre, mivel a bankok a bankközi piacokba vetett bizalom gyengülésének hatására csökkenthetik hitelezésüket.

Az Ernst & Young úgy véli, hogy hosszú távon azok a cégek maradnak fenn, amelyek képesek elsajátítani egy újfajta gondolkodást. Az egyre szerteágazóbb és gyorsan változó piaci környezet erőteljes fókuszt kíván meg a kivitelezésben és a mindennapi működésben. A vállalatoknak rugalmas üzleti modelleket kell kialakítaniuk, amivel választ adnak az új lehetőségekre és kezelni tudják a felmerülő veszélyeket. A jövőben ugyancsak felértékelődnek a körültekintő vezetési módszerek, amelyek az állandóan változó feltételek mellett is elősegítik a szervezetek működését.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára