Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2020. December 12. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A tökmag ezért jó a szívnek

A tökmag ezért jó a szívnek

A tökmagban található fitoszterolok jótékony hatásúnak bizonyultak a vér koleszterinszintjére, tehát csökkentik a "rossz" koleszterin-, ugyanakkor növelik a "jó" koleszterin szintjét.

Ez pedig segítséget nyújt abban, hogy vérereink egészségesek, rugalmasak maradjanak, ne alakuljanak ki rajtuk olyan lerakódások, melyek érszűkületet okozhatnak.

A tökmagot héjával vagy anélkül is lehet fogyasztani. Jó tudni, hogy ha a héjával esszük, akkor - azon kívül, hogy ropogósabb, és rostban gazdagabb lesz - a szívbetegség és azelhízásmegelőzésében nagyobb segítséget nyújt. Az egészben fogyasztott magok 5.2 gramm rostot tartalmaznak, míg héj nélkül csupán 1.8 grammnyi van bennük.

A tökmagban mikrotápanyagok is vannak, amelyek a szívünk számára hasznosak: például a magnézium, ami jót tesz a csontrendszerünk és szívünk egészségének, és segít csökkenteni a vérnyomást is. Ha túl kevés magnéziumot viszünk be, akkor nő a kockázata a magasvérnyomás-betegség kialakulásának, a szívritmuszavarnak, a szívizom betegségeinek és a szívinfarktusnak.

A magnézium hiánya ugyanis izomgyengeséghez, akaratlan izom-összehúzódásokhoz (görcsökhöz) vezet. Már egy negyed bögre tökmagban is megtalálható a napi magnéziumszükségletünk 42 százaléka, ami azért fontos, mert magnéziumból sokunk nem fogyaszt eleget naponta. Kezelt szívbetegek azért is fogyasszanak több magnéziumot tartalmazó ételt, mert bizonyos kardiovaszkuláris gyógyszerek miatt is megcsappanhat a szervezet magnéziumraktára.

Pici mag, de tápanyagban erős

100 gramm tökmagban körülbelül 1 mgcinkis van. A cink egy antioxidáns, ami a gyulladások elleni küzdelemben segít. A magokban található omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, szerepet játszanak a szív- és érrendszeri kockázatok mérséklésében, és segítenek megőrizni ereink rugalmasságát.

Tartalmaz ezen felül K-vitamint, aminek nagyon fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a vérlemezkék összetapadását - így fogyasztásával csökkenthető a vérrögök kialakulásának kockázata.

Még miért "tökjó"?
Triptofán nevű aminosavat is tartalmaz, ezért a tökmagfogyasztók esetenként jobb alvók lehetnek. Ezt a vegyület a szervezetünk szerotoninná alakítja; ez a neurotranszmitter pedig nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá és vidámabbá tehet minket. A tökmagban lévő B-vitaminok és egészséges zsírsavak ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy az idegrendszerünk kiegyensúlyozottabban működjön. A szintén a tökmagban lévő melatonin nélkülözhetetlen azalvásés ébrenlét szabályozásához, vagyis ahhoz, hogy könnyebben elaludjunk, kevesebbszer riadjunk fel.

Egyes kutatások a különböző rákfajták (mell- és a prosztatarák) megelőzésénél is említették a tökmagot. Sőt, azt is kimutatták, hogy a tökmagolaj segít a vérnyomásés a koleszterinszintcsökkentésében, mivel egészségesebb, telítetlen zsírsavat tartalmaz.

Ne hagyjuk tehát kárba veszni a tökmagot, ha tökös ételt készítünk! Magában vagy levesben, de pirítva salátában is fogyaszthatjuk. Bátrabbak különböző turmixokba is keverhetik, joghurtokba is szórhatnak belőle. Ha pedig a müzliszeletek és energiaszeletek címkéjét böngésszük, ott is láthatjuk a felsorolásban a tökmagot.

Címkék: tökmag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat

Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.

2024. Május 14. 07:54, kedd | Helyi

Úton átkelő teknősökre figyelmeztet a természetvédelmi egyesület

Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.