Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tüdőrák célzott sugárzása kockázatokat rejthet magában

A tüdőrák célzott sugárzása kockázatokat rejthet magában

Egy korai stádiumú tüdőrákos nő nemrég meghalt miután erős dózisú, célzott sugárkezelést kapott, mely nemcsak a tüdejét célozta meg, hanem a környező szöveteket is, halálos mértékben károsítva a légútját.

Habár ez a halált okozó komplikáció csak egyetlen esetben fordult elő, a tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy a célzott sugárterápiának - főleg a sztereotaktikus test-sugárzási terápia - következményei lehetnek, még akkor is ha megfelelően alkalmazzák azt és alacsonyabb dózist használnak, mint ami a biztonságos szint - írja a HealthDay.

A sztereotaktikus test-sugárkezelési terápia egy konkrét tumorra irányítja a sugarakat annak reményében, hogy ez megöli a rákos daganatot. Mivel nagyon pontos sugarakat használ és így nagy dózisú sugárzást tud fókuszálni milliméter pontossággal, a technika egy fejlődés a régebbi típusú sugárterápiákhoz képest, melyek általában szétszórtabbak.

A cél az, hogy csökkenjen az egészséges sejtek sugárzásnak való kitettsége azért, hogy elkerüljék a mellékhatásokat, míg sokkal hatékonyabban a tumor összehúzódása magasabb dózisú sugárzással rövidebb idő alatt nyélbe üthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.