Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Január 29. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

A V4 honvédelmi bizottságai az egységes NATO és EU mellett foglaltak állást

A V4 honvédelmi bizottságai az egységes NATO és EU mellett foglaltak állást

A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett

- közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón. Kósa Lajos (Fidesz) azt mondta, a tanácskozáson megfigyelőként Szlovénia képviselői is jelen voltak. A delegációk zárt ajtók mögött tartott tanácskozásukon a stratégiai és a hosszú távú együttműködéssel összefüggő kérdések mellett hétköznapi, időszerű problémákra is reagáltak, egyebek között az Ukrajnában és Ukrajna körül az orosz csapatmozgások miatt kialakult feszültségekre.

A V4 tagállamok honvédelmi és rendészeti bizottságainak delegációi közös nyilatkozatban foglaltak állást az uniós migrációs és menekültügyi paktum tervezetéről, valamint a V4-ek közötti védelmi együttműködésről - jelezte Kósa Lajos.

Az egyhangúan elfogadott nyilatkozatban emlékeztetnek arra, hogy "a feszültség további növekedése a térségben a belorusz migrációs válsághoz hasonló tömeges migránsáradatot indíthat el Ukrajnából, ami (...) összehangolt megközelítést igényel".

A politikusok szerint elengedhetetlen egy olyan uniós szintű menekültügyi és migrációs rendszer kiépítése, amely képes megbirkózni a kihívásokkal, az EU külső határaira nehezedő állandó migrációs nyomással, valamint "a migrációt eszközként felhasználó hibrid támadásokkal".

A honvédelmi bizottságok elnökei egyidejűleg felszólítottak "a migráció ösztönzését kiváltó uniós intézkedések bevezetésének elkerülésére".

A képviselők üdvözlik a V4-országok közötti védelmi együttműködést és védelmi ipari kapcsolatokat, a katonai eszközök, a lőszerek közös beszerzésére irányuló projekteket.

A tagországok támogatják a magyar V4-elnökségnek a V4+ formátumok keretében történő együttműködés fejlesztésére irányuló erőfeszítéseit a közös biztonsági fenyegetésekre és kihívásokra tekintettel - ismertette Kósa Lajos a tanácskozás állásfoglalását, amely utalás Szlovénia bevonására a közös munkába.



Juraj Krupa, a V4-elnökséget Magyarországtól a nyáron átvevő Szlovákia parlamentje védelmi és biztonsági bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón sikeres konferenciának és érdekes tárgyalásnak nevezte a debreceni tanácskozást. Utóbbi kapcsán arra utalt, hogy bár "másféle politikai közegből érkeztek", a közlemény tanúsága szerint jó megegyezés született a tárgyalt alapvető kérdésekben.

Pavel Ruzicka, a cseh képviselőház honvédelmi bizottságának alelnöke a migráció veszélyeire utalva azt mondta, mindannyian készen állnak a segítségnyújtásra Európa külső határainak megvédésében. Megemlítette a cseh rendőri alakulatok segítségnyújtását Magyarországon, és azt mondta készen állnak katonákat küldeni a lengyel-belorusz határra, hogy segítséget nyújtsanak lengyel partnereiknek.

Michal Jach, a lengyel Szejm honvédelmi bizottságának elnöke szerint a közös nyilatkozat kiterjed mindazokra a veszélyekre, amelyek előtt egész Európa, "mindenekelőtt a mi régiónk áll".

Az egyhangúan elfogadott dokumentum is bizonyítja, hogy van értelme az ilyen jellegű együttműködésnek - tette hozzá.

Wieslaw Szczepanski, a Szejm közigazgatási és belügyi bizottságának elnöke hozzátette: áttekintették a lengyel-belorusz határon történteket különös tekintettel arra, hogy három V4-ország határa egyben az EU határa is, és hasonló esetek előfordulhatnak Ukrajna határa mentén is.

Jaroslaw Rusiecki, a lengyel szenátus honvédelmi bizottságának elnöke fontosnak nevezte a parlamentek diplomáciai tevékenységét. Szerinte a Debrecenben elfogadott nyilatkozat is tanúsítja, hogy "békét szeretnénk teremteni, békében szeretnénk élni", és készek tenni ennek érdekében.

Branko Grims, a szlovén nemzetgyűlés belügyi, közigazgatási és helyi önkormányzati bizottságának elnöke jelezte: Szlovéniában ott vannak a V4-országok támogatói, szövetségesei, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy országuk elmélyítse a kapcsolatait a V4-ekkel. A debreceni közös nyilatkozat üzeneteit megfigyelőként támogatja szlovén delegáció - tette hozzá a politikus a zárt tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.