Hírek
2014. December 27. 11:00, szombat |
Helyi
Forrás: origo.hu
A virslivásárlás tíz pontja
Közeleg a szilveszter, és jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat. Tíz pontba szedtük össze az alapszabályokat.
Közeleg a szilveszter, és jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat. Tíz pontba szedtük össze az alapszabályokat.
- Olcsó virslinek híg a leve: Azt senki se hiheti el, hogy készülhet jó virsli nagyságrendekkel olcsóbb kilónkénti áron, mint a hús, amit tartalmaznia kellene. Ezért kerüljék a párszáz forintos, virslinek kinéző tárgyakat, rengeteg adalékanyagot és vizet tartalmaznak hús helyett.
-
Sajnos a drága virslinek is lehet híg a leve
A drága virslik között is rengeteget higítanak szójával és adalékokkal, de egy szebb csomagolás, és kész az átverés. Az összetevők alapján vásároljon, ne bízzon a drága virslikben sem! -
Mindig olvassa el az összetevőket!
Akármilyen árban van a termék, keresse meg a csomagoláson az összetevők listáját és az alapján döntsön. -
Keresse a hústartalmat!
Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze a hústartalmat. Minél magasabb, annál jobb terméket tart a kezében. Szerencsére hiperekben is kaphatók már több gyártó 80% hústartalom körüli-feletti, kifejezetten ehető termékei. (A törvény minimum 40% hústartalmat ír elő. Az élvezet és a minőség 80% körül kezdődik. Ezt a különbséget most próbálják meg megemészteni.) -
Kerülendő adalékanyagok egy virsliben
Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze, a termék tartalmazza-e az alábbiakat. (A virslik sajnos rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, még a jobbak is. A legjobbak nem.):szója, mechanikusan szeparált hús. -
Keresse a manufaktúrát!
Több hentes készít saját virslit, nem egy zseniálisat. -
A szép jelző nem garancia
A békebeli, nosztalgia, mangalica fogalmak nem szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben, jelentésük törvényileg nem körülhatárolt. Mindig olvassák el az összetevőket! - A bőrös -műbeles- virslik általában jobb minőségűek
-
Óvatosan a baromfivirslikkel!
Bár a baromfivirslik jellemzően az olcsóbb árkategóriában jelennek meg, az adalékanyagok túlzó használata és a törvényi minimumot pont elérő hústartalom jellemzőbb rájuk. Mindig olvassák el az összetevőket!A csirke ráadásul bajt is hoz ránk ilyenkor. A virsli feltalálása Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, ott nyitott üzletet, és elkészítette a virslit, amely kétféle húsból - sertés és marha - készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt. A bécsi virsli őse, a frankfurter Würstchen - enyhén füstölt, csak sertéshúsból készült, juhbélbe töltött virsli - egy 1860 óta eredetvédett termék, kizárólag a Frankfurt körzetében, megadott alapanyagokból és módszerrel készített terméket lehet így nevezni.
A virsli az egész Monarchiában gyorsan népszerű lett, innen is eredhet a városi szilveszteri menübe kerülése. A virslifogyasztásnak nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal. Ugyanis, aki baromfivirslit vásárolna szilveszterre, az nagyot hibázik, jóllehet, 2011-ben hazánkban értékesített virsli 58 százaléka baromfivirsli volt. A baromfifogyasztás szilveszteri elkerülésére int a hagyomány, mert a csirke elkaparja a szerencsét, cserébe a disznó kitúrja, ezért - és a szezonalitás miatt - volt a paraszti szilveszteri menü része a disznótoros. - Készítse el maga!
Házi virsli:
A recept (40% marhacomb, 35% sertésszalonna, 20% jég)
1 kg marhacomb
1 kg sertés hasalja (90 dkg sertésszalonna lenne a igazi, de azt nem kapni, ezért egy kicsit húsosabb hasaljával helyettesítettünk, amit lebőröztünk)
juhbél (Ha nincs, sertés vékonybél, így kis vaskos lesz, de azt legalább kapni, mi is ezzel toltuk, mert december 27-én ennek is örültünk. Hétfő-keddre biztos tudnak juhbelet szerezni.)
5 dl jég
só, bors
Nehézségek:Nincsenek. A darált húst botmixerrel a krémességig pépesítettük a jéggel, amit fokozatosan adagolva szépen felvett. A botmixerek nem bírnak ekkora strapát, ezért amikor kezd átmelegedni (10 perc) szünetet tartottunk, vagy akinek van, dolgozzon két botmixerrel, mert kb. 30 percig kell a húst pépesíteni. A fűszereket a jéggel együtt, érzésre adagoltuk.
A töltés simán ment, töltőbe nyomtuk a pépet, felhúztuk a belet és lazán töltöttük, hogy kis rövideket tudjunk pározni, mert a vastag fazonhoz az illik. Juhbeleset hosszabbra pároztuk volna.
Fontos tapasztalat, hogy ezt a lágy pépet nagyon szorosra kell tölteni, szorosabbra, mint a megszokott hurka-kolbászokat.
Füst?
Most hagyjuk az ipari, füstízzel és hőkezeléssel készített hulladékokat, hiszen pont ezért készítjük mi magunk, hogy ne a Magyar Élelmiszerkönyv minimumának megfelelő valamink legyen, hanem virslink. Ehhez pedig tűz kell. Igazi, hiszen az eredeti virsli is füstölt. Hideg füstölt. Erre házilag nem sok esély van, ezért a füstízt meleg füsttel vittük a virslikbe.
A grillben faszénnel tüzet csiholtunk, amikor parázzsá szelidült, finomra hasogatott akácfát raktunk mellé, ami büntetlenül kezdett el füstölni. Kb. 20 centire fölé, a rácsra karikába raktuk a virsliket, lezártuk a grillt és 30 percig bent tartottuk a virsliket. A műveletre halfüstölő még alkalmasabb, akinek van, csinálja azzal. Aki nyitott a kisérletezésre, olajoshordóban is próbálkozhat meleg füstöléssel.
A füstölés után érdemes felvágni egyet és megnézni, mennyire készült el a hőkezeléstől. Ha nem, kevés utángőzöléssel, főzéssel lehet ezt korrigálni.
A sertés vékonybeleset 12 percig főztük lobogó vízben, szerintünk a juhbeles akár el is készülhet a füstben, de ellenőrizzenek és próbafőzzenek egy darabot. A főzést lobogó vízbe helyezett virslikkel végeztük, az időt is onnan számoltuk.
A végeredmény
Elképesztő, de semmihez sem hasonlítóan finom virsliíz, ami kicsit hasonlít a közismert virslire, dehát sose evett még senki virslit. Igazit.
Füstös, marhahúsos, szaftos, cuppogtatnivaló, csodálatos és jaj, nagyon finom, mi nagyon örülünk ennek a felfedezésnek, és virslit már csak sajátot tolunk, a következő füstölést pedig nem főzzük, hanem grillen sütjük.
Állagán lehetne csiszolni -és szerezni egy juhbélforrást-, ami ugyan remekül összeállt, harapható, vágható, tunkolható mustárba, de nem olyan egyenletes, mint a boltiké, a csúszós pépet egyszerűen nem tudtuk elég feszesen betölteni. Mivel a használatban így is működik, lehet, nem is csiszolunk rajta. Ahogy a szürke színen sem. Ez így szürkén finomabb.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 11:00, péntek | Helyi
Összeütközött két gépkocsi Pálmonostora közelében
A tűzoltók a 4504-es úton áramtalanították a járműveket.
2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi
Izzó kályhás hajtányozás
Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.
2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi
Adventi programok Kiskunfélegyházán
Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.
2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.