Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. December 03. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Advent: nagy készülődés, apró változások

Advent: nagy készülődés, apró változások

Adventkor időnként talán túl sok külsőség, túl sok az, amit magunk köré szervezünk az ünnep közeledtével:

karácsonyi vásár, ünnepélyes gyertyagyújtások, forraltborozások, séta a kivilágított utcákon – szinte egymást visszük a készületek hangulatában. Pedig arra is kell figyelnünk ebben az időszakban, hogy a nagy készülődés közben megváltozott-e valami bennünk, legbelül – mondta el az adventi időszak lényegéről és fontosságáról az M1 szombat reggeli műsorában Gájer László érseki titkár.

Az ünnep általában – és nem csak a keresztények számára – azért van, hogy valahogyan kiemeljen bennünket a hétköznapokból, hogy a segítségével valami megváltozzon bennünk. A hétköznapokban kiüresedett dolgokat az ünnepekkel levetjük magunkról – magyarázta az M1 reggeli műsorában Gájer László érseki titkár.

Az advent a keresztény ember számára készülődés a karácsonyra, egy sajátos, egészen mély, spirituális lelki tartalommal bíró időszak. Ilyenkor megpróbálunk jobb emberré válni – tette hozzá.

Tegyük fel tehát majd az advent és a karácsonyi készülődés végén magunknak azt a kérdést, hogy bennünk változott-e valami, többek lettünk-e az időszak által? A sok külső dísz ugyanis önmagában mind paródiává válik, ha nem történik bennünk változás. De ha elmondhatjuk, hogy csak egy picit jobb emberek lettünk ebben az időszakban, akkor a sok külső dísz megérte, mert mind mutatott valamire. Ha nem, akkor csak egy színpad marad az életünk, és ha jókedvet sugárzunk is a külvilág felé, tudjuk legbelül, hogy boldogtalanok vagyunk – mondta Gájer László, aki szerint érdemes még a karácsonyi várakozási időszak elején konkrét elhatározásokat tenni.

Őt kell felhívnom, őt kell meglátogatnom, neki kell adnom valamit, ezt a tulajdonságomat kell egy kicsit pallérozni – sorolta, hozzátéve: ha ezt nem tesszük meg, könnyen szétfolyik az idő a kezünkből. „Eltelik a négy hét, és rájövünk, hogy nem változtunk semmiben, ezért kicsit csalódottan állunk majd a karácsonyfa körül a családunkkal”.

Attól, hogy az ember katolikus pap, még nem ússza meg a kapkodást, vagy azt, hogy ne kelljen rohannia. De tudjuk, hogy ez mind csak a felszín, mert az, hogy teszek egy elhatározást, vagy hogy megszületik bennem egy jó gondolat, az nem csak idő kérdése. Egy „jó üres időt” ki lehet használni például a villamoson vagy két kötelezettség között is – mondta.

Gájer László szerint ha az ember nagy dolgokat fogad meg, abból sokszor nem lesz semmi. De ha kis dologra tesz elhatározást, akkor abból lehet valami, „a nagy készülődés mögött apró változásokra van szükség.”

Fontos, hogy ebben az időszakban elcsendesedjük – hívta fel a figyelmet Gájer László, példaként hozva a Szentírást. „Amikor a Szűzanya a szívébe fogadta a kis Jézust az angyali üdvözletkor, Szent József nem bántotta Máriát, habár fennállt a házasságtörés gyanúja. Mert igaz ember volt. Nekünk is igaz embernek kellene lennünk” – magyarázta, felhívva a figyelmet arra is, hogy Mária a várakozás idején, karácsony előtt „csendben volt”.

„Ez az a csend, ami megszenteli az ünneplésünket is. Le kell állítani a gondolatainkat, a tévét, a számítógépet, és belülre figyelni. Emberek vagyunk, szükségünk van erre az átgondoltságra, a készületre. Jó lenne, ha a csendnek újra lenne ereje. Adjuk meg ezt magunknak” – zárta gondolatait Gájer László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.