Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Február 02. 11:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Agorafóbia – Tömegiszony

Agorafóbia – Tömegiszony

Az agorafóbia, más néven tömegiszony sokkal gyakoribb betegség, mint azt gondolnánk. Legfőbb tünete a biztonságos otthon elhagyásától való félelem.

Az agorafóbia, más néven tömegiszony sokkal gyakoribb betegség, mint azt gondolnánk. Legfőbb tünete a biztonságos otthon elhagyásától való félelem. Az agorafóbiában szenvedő beteg szinte retteg attól, hogy nyilvános helyekre menjen és veszélyes közegbe kimerészkedjen, átlépve otthonának biztonságot jelentő kapuját.

A betegség pontos oka sajnos még ismeretlen, de annyi bizonyos, hogy szoros kapcsolatban áll a szorongás egyéb formáival, olykor még pánikbetegség is kíséri. A szakemberek szerint az agorafóbia nem más, mint a külvilággal szembeni tudatalatti önvédelmi, védekezési mód, tulajdonképpen kényszerű felelősségvállalás előli kitérés.

Tünetei:
A betegség legfőbb és legelőször jelentkező tünetek: a nyugtalanság, verejtékezés, szaporább pulzus. A félelmet a betegek valóságosan megélik, bármennyire tudatában is vannak, hogy nincs mitől rettegniük. Az agorafóbiások mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen elmenniük otthonról, így egyre súlyosabb lesz betegségük, míg végül teljesen otthonülővé válnak.

Gyógymód:
1. Beismerés
Az első lépés a felismerés, illetve a beismerése a betegségnek.
2. Megfelelő étrend
A természetgyógyászok szerint a betegség leküzdéséhez szervesen kapcsolódik, hogy a betegnek kiegyensúlyozott étrendet kell kialakítania, hisz a megfelelő tápanyagok bevitele nyugtatja az idegrendszert. Különösen a B-vitaminok (B1-, B6-vitamin, pantoténsav) fogyasztása fontos, de a C- és E-vitamin, cink, kalcium, magnézium bevitele sem elhanyagolható hisz ezek is szerepet játszanak az idegrendszer működésének szabályozásában és segítenek a stressz leküzdésében. A tripofán nevű aminosavnak például különösen hatékony nyugtató és ellazító hatást tulajdonítanak.
3. Mozgás, relaxáció, légzőgyakorlatok, aromaterápia
Rendkívül jó hatással van a stressz leküzdésére a testmozgás és a relaxáció is. Ki kell deríteni, hogy mi váltja ki a stresszt. A félelem és szorongás csökkentésében a relaxációs és légzőgyakorlatok mellett a fitoterápia módszerei is hatékonya lehetnek, így a citromfű hajtásából készült lazító ital is segíthet. Az aromaterápia híve a majoránna, a bazsalikom és a római kamilla illóolaját javasolják, hisz vattacsomóra cseppentve ingzsebben hordva kellemesen ellazíthatnak és oldhatják a szorongást.
4. Alternatív gyógymódok
Alkalmazhatjuk a homeopátia szereit is, például a pánikrohamos kezelésénél használt Aconitum segíthet a krónikus szorongás leküzdésében, de persze mindenképpen szakemberrel kell egyeztetni. A biokémiai szövetsók közül a szorongás oldására használt Kali phos segíthet, ám sokkal természetesebb megoldás lehet még az akupunktúra vagy a szorongásoldó talpmasszázs is.
5. Gyógyszerek és viselkedésterápia
A pszichiáterek gyógyszerekkel, a pszichoterapeuták viselkedésterápiával vagy pszichoanalízis segítségével gyógyítják a betegséget. A gyógyszeres kezelések sajnos mellékhatásokkal járhatnak, így talán mégis érdemes az alternatív gyógymódok közül választani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.