Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Március 16. 09:02, csütörtök | Belföld
Forrás: Ügyészség

Akadályokat helyeztek el a síneken a fiatalok – fotókkal

Akadályokat helyeztek el a síneken a fiatalok – fotókkal

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt két – az elkövetéskor 14 és 15 éves – fiatallal szemben, akik 2020 nyarán akadályokat helyeztek el budapesti vasúti síneken, ezzel veszélynek tették ki a biztonságos, folyamatos vasúti közlekedést, valamint a közlekedésben résztvevő személyek testi épségét.

A vádirat szerint a két fiú 2020 augusztusában az egyik éjjel eltolt egy bevásárlókocsit egy XVII. kerületi bevásárlóközponttól a közeli vasúti sínekhez. A fiatalok a kocsit felfordították és a sínekre helyezték, majd végignézték, hogy az ott haladó egyik vonatszerelvény azt elsodorja. Három nappal később, a hajnali órákban a fiatalkorúak egy másik kocsit is eltoltak a bevásárlóközponttól és megismételték az akadályállítást. Ekkor az érkező vonat gyorsfékezést követően nekiütközött a bevásárlókocsinak és elsodorta azt. A mozdonyvezető megállította a vonalszerelvényt, jelentette a balesetet – amely a mozdonyban másfél millió forintot meghaladó kárt okozott –, majd tovább közlekedett. Alig egy órával később a 14 éves fiú, immár társa nélkül elhúzott a közeli utcából egy szelektív hulladékgyűjtő edényt, azt a kerekeire állítva a sínekre helyezte és végignézte, hogy egy érkező vonat gyorsfékezést követően nekiütközik a kukának. A mozdonyvezető megállította a szerelvényt, jelentette a balesetet, levette a mozdonyon fennakadt hulladékgyűjtő edényt, azt a vágány mellé helyezte, majd folytatta az utat.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a két fiút társtettesként elkövetett több rendbeli közlekedés biztonsága elleni bűntettel, valamint rongálás bűntettével és vétségével vádolja. Az ügyészség a fiatalkorúakkal szemben – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházbüntetésének kiszabását indítványozza, azzal, hogy a próbaidő alatt a fiúk a törvény erejénél fogva pártfogó felügyelet alatt kell, hogy álljanak. Emellett az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a fiatalkorúak vegyenek részt a Pártfogó Felügyelői Szolgálat által szervezett személyiségfejlesztő, illetve közösségi jóvátételi, a sérelem okozását tudatosító programban.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a vasúti közlekedés is úgynevezett veszélyes üzem, ahol a közlekedés rendjébe való bármely jogellenes beavatkozás súlyos veszélyhelyzetet és tömeges sérülést is okozhat, emellett a sínek közelében tartózkodó beavatkozó is komolyan megsérülhet.

Címkék: ügyészségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: