Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2018. Március 07. 11:32, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Akár százezreket is nyerhetünk egy jó lakáshitellel

Akár százezreket is nyerhetünk egy jó lakáshitellel

A hitelbírálattól a jelzálogjog törléséig egyszerű és gyors ügyfélkezelésre számíthatnak a fogyasztóbarát védjegyes konstrukciót választók.

A hosszabb kamatperiódusú, vagy futamidő végéig rögzített, fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők 40 százaléka már minősített fogyasztóbarát lakáshitelt vesz fel, amely több százezer forintos megtakarítással járhat. A hitelbírálattól a jelzálogjog törléséig egyszerű és gyors ügyfélkezelésre számíthatnak a fogyasztóbarát védjegyes konstrukciót választók.

A Magyar Nemzeti Bank 2017 szeptemberében vezette be a minősített fogyasztóbarát hiteleket, amely mára minden nagyobb banknál és takarékszövetkezetnél elérhetőek.

A minősített lakáshitelek kamata és egyéb költségei kedvezőbbek a piaci átlagnál. A hitelajánlatok átláthatók és – az egységes feltételek miatt – könnyebben összehasonlíthatók egymással. E hitelek fix kamatozásúak, vagyis a törlesztőrészlet 3, 5, 10 évig, vagy akár a futamidő alatt végig változatlan marad, és ez teszi hosszú távon kiszámíthatóvá a törlesztési terheket.

Fülöp Zsuzsa a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Kossuth Rádió Napközben című adásában elmondta, hogy az új rendszerben a hitelajánlatok átláthatók és – az egységes feltételek miatt – könnyebben összehasonlíthatókká váltak.

A fogyasztóbarát termékek összehasonlítására létrehoztak egy weboldalt, amelyen gyorsan, egyedileg személyre szabott hiteleket kiválaszthatják az ügyfelek. A kalkuláció végén feketén-fehérén látszik hogy mekkora lesz a visszafizetendő összeg, mekkora lesz törlesztőrészlet, milyen kezdeti költségekkel kell számolni. Az intézmények között megindult egyfajta verseny a fogyasztóbarát hiteleken belül és bizonyos díjakat elengednek – fogalmazott.

Mire kell figyelni a szerződéskötés esetén?

Első ránézésre a teljes hiteldíj mutatók (THM) kedvezőbbnek tűnhetnek a változó kamatozású hitelek esetén, de azt nem tudjuk, hogy 10-20 év múlva, ezek a kamatok, hogy változnak, ezért nem szabad kizárólag csak a THM alapján választani – mutatott rá a szóvivő.

Ezeknél a konstrukcióknál három-, vagy hathavonta is változhatnak a kamatok.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a fogyasztóbarát hiteleknél az előtörlesztéshez is kapcsolódnak kedvezmények. Az előtörlesztési díj az előtörlesztési összeg 1 százaléka lehet, de lakástakarékpénztár megtakarításból történő fizetés esetén ez díjmentes.

A lakáshitel egy hosszú-távra szóló anyagi elkötelezettséget jelent, ezért fontos a tudatosság és az előre tervezés – mondta Fülöp Zsuzsa, aki szerint érdemes kalkulációt készíteni várható kiadásainkkal és bevételeinkkel. A nem várt eseményekre létezik a hitelfedezeti biztosítás, amely átmeneti segítséget nyújthat a törlesztéshez.

A szóvivő szerint támogatandó, hogy pénzügyi tanácsadó véleményét is kikérik a hitelfelvétel előtt, amely azt jelzi, hogy tudatosan és felelősséggel vágnak bele az emberek a hitelfelvételbe.

Adósságfék szabályok

Jogszabály rögzíti azokat az arányszámokat, amelyek meghatározzák, hogy mekkora összegű hitelt vehetnek fel az ügyfelek. Az adósságfék szabályok szerint a felvett hitelösszeg az ingatlan értékének maximum 80 százaléka lehet. A havi törlesztőrészlet 400 ezer forintos nettó fizetés esetén a kereset 50 százaléka, afölött pedig 60 százalék lehet.

Kedvezőtlen hitelszerződések kiváltására is van mód fogyasztóbarát lakáshitelekkel. Érdemes megfontolni, ha hosszú távon ezzel kedvezőbb feltételeket érhetők el, rövidebb futamidő, kisebb törlesztőrészlet, vagy éppen fix kamatozású törlesztés. A régi hitelek lezárásához valamint az új hitelek kiváltásához kapcsolódhatnak egyszeri költségek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.