Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Október 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alacsony felhasználású energia: ötvenéves a LED

Alacsony felhasználású energia: ötvenéves a LED

Idén szeptember elsején életbe lépett a törvény, mely az egész Európai Unióban megtiltotta a hagyományos izzók gyártását és importját. A szabályozást elsősorban a hagyományos izzók csekély energiahatékonysága sürgette, mivel ezek a világítótestek általában a felhasznált energiának mindössze tizedét alakítják át látható fénnyé. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak alacsonyabb energia-felhasználású alternatívát kell választaniuk: ilyen a LED (vagyis a fénykibocsátó dióda), illetve az energiatakarékos (CFL) izzó - írja a Magyar Hírlap.

Épp ötvenéves a héten a LED, persze mint minden technikai újításnak, ennek is elég nehéz meghatározni a pontos „születési dátumát”. Az elektrolumineszcencia jelenségét már 1907-ben felfedezte Henry Round, ám a mai értelemben vett LED-et csak 1962-ben készítette el Nick Holonyak. A General Electrics-nek dolgozó kutató ekkor mutatta be látható vörös fényt kibocsátó gallium-arzenid-foszfid (GaAsP) alapú készüléket az American Institute of Physics kutatóinak. A technológi már 1964-ben piacra került, először kültéri kijelzőkbe beépítve. Ezek a kézzel épített berendezések rendkívül drágák voltak, ráadásul az első tíz évben csak vörös fényt tudtak kibocsátani. Ez persze épp elég volt ahhoz, hogy a hetvenes években már zsebszámológépekben és digitális karórákban is megjelentek.

Ma már az élet szinte minden területén találkozni velük, hiszen jóval olcsóbbak, mint elődeik (a MarketWatch kutatása szerint 2020-ra a fénykibocsátó diódák feleannyiba kerülnek majd, mint most) és szinte minden színben képesek világítani. Tavaly a LED-es piac 35 százalékát tette ki az általános világítás, harminc százalékát a mobil eszközök és 18 százalékot a jelzőrendszerek. Ezt a technológiát alkalmazzák a jelzőlámpáknál, az útszéli figyelmeztető jelzéseknél és a táblák megvilágításánál is. A járműipar különösen gyorsan igyekszik lecserélni a hagyományos izzókat. Energiahatékonyságuknak köszönhetően a LED-izzók kiválóan felhasználhatóak hibrid és elektromos meghajtású járművekben: LED-es autólámpával egy elektromos autó hatótávolságát akár kilenc kilométerrel is megnövelhető.

Az előrejelzések szerint a LED-technológia a következő években a vezető energiahatékony világítási technológiájává válhat, megelőzve a hagyományos, a halogén és a CFL technológiát is. Gyorsan közeledik az a pont, ahol a LED-izzók olyan áron lesznek kaphatók, hogy egyértelműen dominánssá válhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.