Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2017. Április 09. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Alig van rosszabb a magyar egészségügynél

Alig van rosszabb a magyar egészségügynél

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index listája szerint a magyarnál rosszabb egészségügy csak Lengyelországban, Albániában, Bulgáriában, Montenegróban és Romániában van.

Az ágazat egyik legfontosabb problémája hazánkban a forráshiány. De mennyi pénzre is lenne szükség?

Európában, de az OECD országok között is lemaradtunk az egészségügy fejlettségét tekintve. Az egyik kiemelt probléma a forráshiány. A hiány nagysága körülbelül a GDP 1 százalékának, azaz durván 350 milliárd forintnak felel meg. Az egyik megoldandó probléma a teljes ágazatot érintő béremelés lenne. Idén valószínűleg 100 milliárd forintot fordítanak erre a célra, de Dózsa Csaba egészség-közgazdász véleménye szerint ezt követően legalább még két évig hasonló mértékű kiadásra volna szükség, hogy közép-európai viszonylatban versenyképessé váljanak a fizetések.

A forráshiány másik területe a leépült eszközpark és infrastruktúra, amely komoly pótlásra szorul. A négy évvel ezelőtti államosítás következtében rendszeres források egyszerűen nem állnak rendelkezésre. Évente plusz 40-50 milliárd forintra lenne szükség - véli Dózsa Csaba.

Ezeken kívül pedig egyszeri beruházások is kellenének, például a kórházak rendbetételére. Erre az illetékes szervektől szándék és terv legalább már van. Illetve nemcsak a felzárkóztatás, hanem az új technológiák bevezetése is forrásigénnyel jelentkezik.

Címkék: egészségügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)