Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. November 03. 17:32, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

AM: az élelmezésbiztonság nem fenntartható az energiaárak csökkentése nélkül

AM: az élelmezésbiztonság nem fenntartható az energiaárak csökkentése nélkül

A szankciós élelmiszerár-emelkedés megfékezése és az élelmezésbiztonság növelése érdekében is változtatni kell a Brüsszel által erőltetett szankciós politikán, rövid távon is csökkenteni kell az energiaárakat, és intézkedéseket kell hozni az agrárvállalkozások finanszírozására - mondta az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az OECD Mezőgazdasági Bizottsága miniszteri ülésén.

Ökrös Oszkár a Fenntartható mezőgazdasági és élelmezési rendszerek kiépítése a változó környezetben: közös kihívások, átalakító megoldások címmel rendezett OECD ülésen hangsúlyozta, hogy komoly kihívást jelent a mezőgazdasági termelékenység növelése és a klímavédelmi intézkedések együttes végrehajtása, amely csak a termelés átalakításával és az éghajlati viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fajták, technológiák megválasztásával oldható meg. Ehhez szoros társadalmi együttműködésre van szükség a gazdákkal és a fogyasztókkal is, hiszen a fogyasztási és termelési szokásokat kell megváltoztatni. Magyarország jövője és versenyképessége szempontjából meghatározó, hogy miként tud megélhetést és továbbtanulási lehetőséget biztosítani a vidéken élők számára - tette hozzá.

A közlemény szerint szólt arról is, hogy Magyarország többek között magasabb előleget fizet az uniós közvetlen támogatásokra, rendkívül kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelt tesz elérhetővé a mezőgazdasági vállalkozások számára, hitelmoratóriumot vezet be a mezőgazdasági vállalkozások forgóeszköz- és beruházási hiteleire a 2022 szeptemberétől 2023 decemberéig tartó időszakra, a feldolgozóipari vállalkozások pedig a 2022. október és december közötti időszakra energiaköltség-támogatásban részesülnek.

A helyettes államtitkár úgy véli, hogy az agrárium sikerességének záloga a jól képzett munkaerő. Hangsúlyozta, hogy az ágazat rohamosan változik, egyre nagyobb teret hódítanak az újfajta tudást és látásmódot követelő technológiák, melyek teljesen átformálják az ágazatot. A jövő agrároktatásának egyik legfontosabb feladata ezeknek a képességeknek a sikeres átadásában rejlik. Nagy lehetőséget jelent valamennyi tagállam számára a nemzetközi kutatásokba történő bekapcsolódás, az elért tudományos eredmények szakpolitikákban való felhasználása - tette hozzá.

A miniszteri ülés margóján Ökrös Oszkár kétoldalú egyeztetést folytatott Frédéric Lamberttel, a francia agrártárca EU Ügyekért és Nemzetközi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával - közölte az AM.

Fotó illusztráció: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni