Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2016. Augusztus 03. 10:11, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress

Amilyen kellemes, olyan veszélyes lehet a szökőkútban való fürdőzés

Amilyen kellemes, olyan veszélyes lehet a szökőkútban való fürdőzés

A szökőkutakat eredetileg nem fürdésre tervezték, azonban főként a nyári hőség ideje alatt az emberek előszeretettel keresnek felüdülést a szökőkutak vizében.

A szökőkutak vize szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel. Ha a szökőkutak vize szennyeződik, és nem gondoskodnak megfelelő tisztításról, fertőtlenítésről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, a kút belső felszínén olyan élőbevonat (nyálkás réteg) alakul ki, amit a hagyományos tisztítási technológiákkal nehéz eltávolítani. A kórokozók elszaporodhatnak az élőbevonatban, ami egyúttal rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben.

Egy meleg nyári napon a szökőkutakban lévő víz könnyen felmelegszik, a 25°C feletti vízhőmérséklet pedig szintén kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusok elszaporodásához. A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok (egysejtűek, baktériumok és vírusok) kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik (pl. pancsolás közben, vagy vizes kézzel élelmiszert megfogva). Az ilyen jellegű fertőzésekre a gyerekek a felnőtteknél fogékonyabbak. Ha valaki mondjuk, csak a lábát lógatja a vízbe, az ebből szempontból nem jelent kockázatot. A szökőkutak esetében kiemelten fontos egy úgynevezett opportunista patogén (feltételesen kórokozó) baktérium, a Legionella. A Legionella baktériumok kis csíraszámban bármilyen édesvízi környezetben előfordulnak, majd a vízhálózatokon keresztül könnyen bejuthatnak a szökőkutakba, és a nyári kánikula idején ott elszaporodhatnak.

A szökőkutakban üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amit könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik. Az apró vízcseppekkel a legionellák a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni és helyileg gyulladást okozni. A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű légzési elégtelenségig, és tüdőgyulladásig terjedhet. A Legionella az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén súlyosabb megbetegedést is kiválthat. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot. Az esetleges fertőződések megelőzése érdekében fontos, hogy az emberek a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat, ne használják fürdésre a dekorációs célból létesített szökőkutak vizét, ne hűsítsék vele arcukat, nyakukat, helyette használják a strandokat, fürdőket, melyek vize mind az üzemeltetők, mind pedig a hatóság részéről folyamatosan ellenőrzött és megfelelő minőségű, fürdésre alkalmas. Az úgynevezett interaktív szökőkutak kialakítása és üzemeltetése más módon történik, mivel ezeket közvetlen érintkezésre tervezték, így ezek kevésbé kockázatosak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 21:31, péntek | Helyi

Felvonulással vette kezdetét a belvárosi lovas ünnep

Ma (augusztus 12-én) vette kezdetét a Belvárosi Lovas Ünnep „Tiszta forrásból” címet viselő kétnapos program, melyet a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Óvoda szervezett.

2022. Augusztus 12. 15:03, péntek | Helyi

Megnövekedett forgalom Bugac térségében

A hétvégén megrendezett hagyományőrző rendezvény miatt Bugac térségben nagyobb forgalomra kell számítani.

2022. Augusztus 12. 08:29, péntek | Helyi

Őshonos magyar halfajok tenyésztését tökéletesítették

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezték el.

2022. Augusztus 11. 15:05, csütörtök | Helyi

Forgalmirend-változások augusztus 14-20 között

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy az augusztus 14-20 között az alábbi forgalmirend-változásokra számíthatnak: