Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2016. Augusztus 03. 10:11, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress

Amilyen kellemes, olyan veszélyes lehet a szökőkútban való fürdőzés

Amilyen kellemes, olyan veszélyes lehet a szökőkútban való fürdőzés

A szökőkutakat eredetileg nem fürdésre tervezték, azonban főként a nyári hőség ideje alatt az emberek előszeretettel keresnek felüdülést a szökőkutak vizében.

A szökőkutak vize szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel. Ha a szökőkutak vize szennyeződik, és nem gondoskodnak megfelelő tisztításról, fertőtlenítésről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, a kút belső felszínén olyan élőbevonat (nyálkás réteg) alakul ki, amit a hagyományos tisztítási technológiákkal nehéz eltávolítani. A kórokozók elszaporodhatnak az élőbevonatban, ami egyúttal rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben.

Egy meleg nyári napon a szökőkutakban lévő víz könnyen felmelegszik, a 25°C feletti vízhőmérséklet pedig szintén kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusok elszaporodásához. A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok (egysejtűek, baktériumok és vírusok) kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik (pl. pancsolás közben, vagy vizes kézzel élelmiszert megfogva). Az ilyen jellegű fertőzésekre a gyerekek a felnőtteknél fogékonyabbak. Ha valaki mondjuk, csak a lábát lógatja a vízbe, az ebből szempontból nem jelent kockázatot. A szökőkutak esetében kiemelten fontos egy úgynevezett opportunista patogén (feltételesen kórokozó) baktérium, a Legionella. A Legionella baktériumok kis csíraszámban bármilyen édesvízi környezetben előfordulnak, majd a vízhálózatokon keresztül könnyen bejuthatnak a szökőkutakba, és a nyári kánikula idején ott elszaporodhatnak.

A szökőkutakban üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amit könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik. Az apró vízcseppekkel a legionellák a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni és helyileg gyulladást okozni. A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű légzési elégtelenségig, és tüdőgyulladásig terjedhet. A Legionella az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén súlyosabb megbetegedést is kiválthat. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot. Az esetleges fertőződések megelőzése érdekében fontos, hogy az emberek a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat, ne használják fürdésre a dekorációs célból létesített szökőkutak vizét, ne hűsítsék vele arcukat, nyakukat, helyette használják a strandokat, fürdőket, melyek vize mind az üzemeltetők, mind pedig a hatóság részéről folyamatosan ellenőrzött és megfelelő minőségű, fürdésre alkalmas. Az úgynevezett interaktív szökőkutak kialakítása és üzemeltetése más módon történik, mivel ezeket közvetlen érintkezésre tervezték, így ezek kevésbé kockázatosak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 08:25, vasárnap | Helyi

Bemutatkoznak a leendő elsős tanító nénik

Batthyány Lajos Általános Iskola

2024. Március 03. 07:18, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. március 3. - Nagyböjt 3. vasárnapja

2024. Március 03. 07:16, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. március 3. - Nagyböjt 3. vasárnapja

2024. Március 02. 09:19, szombat | Helyi

Az elmúlt négy évben nőtt a fehérgólyák száma Magyarországon

Mintegy tíz százalékkal növekedett a fehérgólyák száma Magyarországon egy 2023-ban végzett felmérés szerint.