Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Augusztus 15. 11:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Mónus Márton

Átadták a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjait

Átadták a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjait

Átadták a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjait szombaton a kecskeméti Hírös Agórában.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a fesztivál záróünnepségén elmondta: nagyon fontos, hogy a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál bemutatja az előző évek termését és biztatja a szakmát arra, hogy előre kell lépni.

Felidézte, hogy immár tizenöt éves a KAFF, amelyet a Nemzeti Filmintézet a továbbiakban is szeretne támogatni. A kormánybiztos köszöntötte az ötven éves Kecskemétfilmet és annak vezetőjét, Mikulás Ferencet. Mint fogalmazott: a kecskeméti stúdió és az ott készült produkciók csodálatos büszkeségeink. Hozzátette: azt szeretnék, ha ez a munka tovább folytatódna.

A mintegy 90 versenyalkotást 6 zsűri értékelte és 19 kategóriában osztottak ki díjakat.

Az európai egész estés filmek versenyének zsűrije - Milorad Krtstic, Varga Zoltán és Menyhei Szabolcs - Tomm Moore Wolfwalkers című filmjét találta a legjobbnak.

A legjobb magyar tévésorozat és a legjobb európai tévésorozat, valamint a legjobb 3 D-s film és a legjobb forgatókönyv díját Horváth Mária, a Cigánymesék alkotója nyerte. A nyertes alkotást a Duna World csatornán 2 alkalommal sugározzák december 31-ig és 120 napig a www.mediaklikk.hu oldalon is megtekinthető lesz. Az MTVA portfóliójába tartozó oldalakon népszerűsítik is a műsort. A nyeremény összértéke 2,5 millió forint.

A legjobb magyar tévésorozat második helyezettje Glaser Kati Városi legendák: Családi ökörség című munkája lett, az európai szekcióban az ír Mcgrath David Pablo Villakanál című sorozata pedig dicséretben részesült.



A legjobb európai tv-special díját a francia Guillaume Loring Vanille című munkája nyerte, a belga Julien Bisaro Choum kalandos útja című filmjét pedig dicséretben részesítette a Kling Bélából, Baksa Balázs és Horváth Mártából álló zsűri.

A magyar filmek díjairól Barta Dóra, Demeter Éva, Kollarik Tamás, Nyerges András és Waliczky Tamás döntött. A Magyar Filmkritikusok díját Ulrich Gábor Dűne című kisfilmje kapta, Darabos Éva Pá kis panelom! és Horesnyi Máté Kisebbik rossz című műve dicséretben részesült.

A legjobb animációs munka díját Ulrich Gábor Dűne című kisfilmjének ítélték, a legszínvonalasabb képi formanyelvért járó díjjal Szöllősi Anna Helfer című filmjét méltatták. A legjobb elsőfilmesnek Osztós Zsófia bizonyult Akárhová című filmjéért.

A legjobb diákfilm díját Gyarmati Lejla Mostanában nagyon című alkotása kapta, Osztós Zsófia Akárhová című filmje és Wator Ádám Patrik Sunshower című műve dicséretben részesült.

A legjobb alkalmazott animáció díját Pataki Szandra kapta Globális öngyilkosság című munkájáért.

A Diák Zsűri díját az európai filmek kategóriában a horvát Matija Pisacic Glória kalandjai sorozat Gyilkosság a székesegyházban című epizódja nyerte. A diákok a magyar filmek közül Duckii Tomek Plantarium című alkotását találták a legjobbnak.



A kritikai írópályázat nyertese Szabó Hajnalka Így alszunk mi című írása lett, a második helyen Böhm Róbert Az állatokat megesszük ugye?, a harmadikon pedig Nagy Tibor Körbe érő zsákutca című alkotása végzett.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Ifjúsági zsűri díját B. Nagy Ervin Cserebogarak 2. Papp Laci című rövidfilmje nyerte.

Közönségdíjban a Wolfwalkers részesült.

A kétévente megvalósuló nemzetközi seregszemle idén augusztus 11. és 15. között zajlott, vasárnap a közönség újra megnézheti a nyertes alkotásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során