Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2024. Június 18. 08:51, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Augusztusban megrendezik a Kurultaj hagyományőrző találkozót

Augusztusban megrendezik a Kurultaj hagyományőrző találkozót

A Magyar Turán Szövetség augusztus 9. és 11. között ismét megrendezi a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a Kurultajt a Bács-Kiskun vármegyei Bugacon - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, a Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és mára olyan összekötő kapoccsá vált, amely az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. A magyarokkal mintegy 25 keleti rokon nép kulturális találkozója - a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén - egy nagy törzsi gyűlés is egyben.

Az idei esemény díszvendége a Türk Államok Szervezetének főtitkára lesz
A Turán Szövetség meghívására a háromnapos rendezvényre több mint száz csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is.

A már több mint 15 éves múlttal rendelkező, kétévente megszervezett Kurultaj egyik idei díszvendége Kubanicsbek Ömüralijev, a Türk Államok Szervezetének főtitkára lesz, ezért több mint 50 olyan programot szerveznek, amelyeken a hun-türk tudatú népek képviselői adnak kultúrájukból ízelítőt. Ezúttal is megtartják a csaknem 600 lovas és számos lovasíjász-csoport részvételével a seregszemlét. Emellett a szervezők harci bemutatókkal, lovasversenyekkel és lovasvetélkedőkkel, íjászprogramokkal, a magyar, hun és avar örökséget bemutató kiállításokkal, valamint népzenei rendezvényekkel is készülnek.

A programok ingyenesen látogathatóak
A honfoglaláskori táborban a kézműves mesterek a fegyverkovácsolás és bronzöntés tudományát mutatják be az érdeklődőknek. A mesteremberek a korabeli technikát alkalmazva övcsatokat és szíjvégeket készítenek majd. A hatalmas jurtatáborban felállított előadósátorban a tudományos élet képviselői szakmai előadásokon osztják meg ismereteiket a honfoglalók viseletéről, fegyverzetéről, az ősi sztyeppei népek istenképéről, kultúrájáról és szokásairól.
A IX. Kurultaj programjai ezúttal is ingyenesen látogathatóak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 14:50, kedd | Helyi

Ezt az 5 dolgot tanuld meg, hogy bármikor életet menthess

Nem árt tisztában lenni az alapvető életmentő fogásokkal, amikkel másokon vagy akár saját magadon is segíthetsz.

2024. Június 25. 13:56, kedd | Helyi

Első alkalommal rendeztek erősember-versenyt Kiskunfélegyházán

Egy olyan sportág mutatkozott be Kiskunfélegyházán, amit még eddig soha nem rendeztek meg a városban.

2024. Június 25. 13:47, kedd | Helyi

A pályaudvarokon és a vonatokon is hangsúlyosabb lesz a rendőri jelenlét

Egy európai akció keretében tart ellenőrzést a rendőrség csütörtök reggeltől péntek reggelig vonatokon és pályaudvarokon

2024. Június 24. 09:13, hétfő | Helyi

Sokan ellátogattak a Múzeumok Éjszakájára Kiskunfélegyházán

Az esti vihar ellenére is sokan ellátogattak a Kiskun Múzeumba 2024. június 22-én (szombaton), hogy részt vegyenek a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton.