Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. November 07. 08:28, hétfő | Belföld
Forrás: Honvedelem.hu Fotó: Szakál Szebáld

Az a cél, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon

Az a cél, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon

Dr. Palkovics László, technológiai és ipari miniszter meghívására tett látogatást november 5-én, szombaton délelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere, valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter hazánk legkiválóbb kutatás-fejlesztési infrastruktúrájánál, Európa legnagyobb és a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályájánál, Zalaegerszegen.

Palkovics László elmondta, hogy ez nemcsak járműipari tesztpálya, hanem a világ egyik leginkább fejlődő innovációs ökoszisztémája is. „A kormány célkitűzése az volt, hogy a tesztpályával a magyar autóipar működését támogassuk, azonban a tesztpálya más technikai területeket is vonzani kezdett. Megjelentek egyetemek, kutatók, két nemzetközi cég már építi a saját kutatóintézetét, és itt épül a Rheinmetall új gyára is”- fogalmazott a technológiai és ipari miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a látogatás során kitért arra, hogy a haderőfejlesztés nagyon fontos része az eszközök köré épülő tudás. A Rheinmetall leendő harcjármű-gyárépülete előtt hozzátette, hogy kiemelt jelentőségűek a haderőfejlesztésben a Zalazone-os tapasztalatok, az itteni tudás és technológia.

Csák János, kulturális és innovációs miniszter kiemelte, hogy egy olyan innovációs környezet jött itt létre, ahol egyetemek, magáncégek, állami fejlesztők és kutatóintézetek működnek együtt. Hangsúlyozta, hogy az újításokból, kutatási eredményekből létrejöhetnek, vagy fejlődhetnek olyan magyar cégek, amelyek ki tudnak lépni a nemzetközi piacra is, vagy itthon beszállítóként az autóiparban és más iparágakban nagyobb szerepre tudnak szert tenni.

A háború és a szankciók miatt Európát a recesszió fenyegeti, ezért még az eddigieknél is fontosabb, hogy megfelelő védelmi ipari gazdaságpolitikát kövessünk, de mindaz, ami itt Zalaegerszegen történik bizonyítja, hogy jó úton játunk.

A magyar kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy hazánk Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon a gyártásban, valamint a kutatás-fejlesztésben is.

Címkék: honvédség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.