Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2015. Március 21. 15:00, szombat | Életmód
Forrás: origo.hu

Az energiaital nem üdítő, hanem veszélyforrás

Az energiaital nem üdítő, hanem veszélyforrás

Köztudott, hogy az energiaitalok egyéb egészségügyi problémák mellett elsősorban a vérnyomásra vannak kedvezőtlen hatással. Egy friss kutatás szerint a nem rendszeres koffeinfogyasztók még nagyobb veszélyben vannak.

Köztudott, hogy az energiaitalok egyéb egészségügyi problémák mellett elsősorban a vérnyomásra vannak kedvezőtlen hatással. Egy friss kutatás szerint a nem rendszeres koffeinfogyasztók még nagyobb veszélyben vannak.

A Mayo Clinic által végzett kutatás eredményeit az Amerikai Kardiológiai Kollégium évi ülésén mutatták be március 14-én, San Diegóban. Huszonöt 19 és 40 év közötti felnőtt vérnyomását mérték meg egy doboz energiaital, illetve placebo-ital elfogyasztása előtt és után. A vizsgált személyeket két csoportra osztották: mérsékelt koffeinfogyasztókra (akik 160 mg koffeint fogyasztanak naponta – ez általában egy csésze kávénak felel meg), illetve rendszeres koffeinhasználókra (akik több mint 160 mg koffeint pusztítanak el naponta).

A vérnyomás növekedése jelentős volt az energiaitalok esetében, szemben a placebo-itallal. Feltűnő volt a különbség a két csoport között is: a nem rendszeres koffeinfogyasztók vérnyomásában beállt változás duplája volt a másik csoporthoz képest.

Korábban már mi is írtunk az energiaitalok okozta különféle egészségügyi problémákról. A világon elsőként Litvániában tiltották árusításukat fiatalkorúak számára, 2014-ben. Az ország egészségügyi minisztériumának képviseletében Almantas Kranuskas büszkén mondta el: „Forradalmi lépés, amelyet még egyetlen más ország sem mert megtenni. Mi vagyunk az elsők. Mások csak ajánlásokat tesznek.”

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat véleménye megegyezik a litván állásponttal: „Az OÉTI által végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a forgalomban lévő energiaitalok döntő hányada magas koffeintartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet. A hazai lakosság átlagos napi koffeinbevitele a szokásos forrásokból (kávé, tea stb.) 120 mg körüli érték, míg a rendszeresen energiaitalt fogyasztók esetében ez a több száz mg-ot is elérheti. Mindezek alapján a közegészségügyi szempontokat előtérbe helyező jogi szabályozás szükségessége megfontolandó.”

A tudományos vélemények és a különböző korlátozások ellenére az energiaitalok eladási rátái állandóan növekednek és folyamatosan jelennek meg új termékek a piacon. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (European Food Safety Authority) 2013-as felmérése szerint az európai serdülők 68 százaléka üdítőként tekint az energiaitalokra, és ez az széleskörű elterjedés egyik legfőbb okozója.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 07:00, péntek | Életmód

Péntektől figyelhető meg a legtöbb hullócsillag

Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.

2022. Augusztus 08. 14:04, hétfő | Életmód

Új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELKH kutatói

Az alvási orsók, vagyis az alvás során észlelhető rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok vándorlásának nyomon követésével egy új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELTE kutatói,

2022. Augusztus 05. 09:09, péntek | Életmód

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.

2022. Augusztus 05. 07:00, péntek | Életmód

Nyáron kevesebbet tévéznek az emberek, a legnépszerűbbek a sorozatok és a filmek

Nyáron kevesebbet, napi 1-3 órát tévéznek az emberek, a legnépszerűbb műsortípusok a sorozatok és filmek, ezeket követik a természetfilmek és a dokumentumfilmek a Direct One elemzése szerint.