Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Január 21. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: femina.hu

Az eredeti bolognai szósz receptje

Az eredeti bolognai szósz receptje

Ahogy az olaszok készítik...
A világszerte ismert, ízletes paradicsomos-húsos ragut könnyen elkészítheted.

Ízletes paradicsom, illatos bazsalikom, friss darált hús és egy ráérős délután kellenek ahhoz, hogy igazán finom legyen a szószod.

Ne ijedj meg a hosszú készítési időtől, nagy részében csak a lábasban rotyog a szósz, addig foglalkozhatsz bármi mással.

Bolognai szósz
Hozzávalók:

90 dkg darált hús - lehet vegyesen sertés és marha, de egyféléből is remek
7-8 érett paradicsom - körülbelül 70 dekányi kell, meghámozva
10 dkg pancetta vagy bacon
6 evőkanálnyi olívaolaj
6 evőkanálnyi sűrített paradicsom
3 evőkanálnyi vaj
3-4 levél friss bazsalikom
1,5 dl száraz vörösbor
1 nagyobb répa
1 kis fej zeller
1 nagy fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt szerecsendió
só, frissen őrölt bors

Elkészítés ideje:

Három és fél óra.

Elkészítés menete:

A zöldségeket tisztítsd meg, a hagymát kockázd fel, a paradicsomokat szabadítsd meg a héjuktól - ha meleg víz alá teszed egy percre őket, úgy könnyedén ledobják azt -, a bacont pedig kockázd fel. A paradicsomokat egy botmixerrel pépesítsd. Végy elő egy mélyebb serpenyőt, tedd bele az olajat és a vajat, majd közepes lánggal gyújts alá.

Ha felmelegedett, fonnyaszd meg rajta a hagymát, majd amikor már szép üveges, add hozzá a zellert, a répát - szintén apróra kockázva -, és pirítsd 10-15 percig, amíg meg nem puhulnak, és egy kis színük nem lesz.

Ezután vedd kis lángra a tűzhelyet, és újabb 15 percig főzd őket, amíg egészen puhák nem lesznek, ha szükséges, egy kis vizet tégy alájuk. Amikor ez letelt, add a zöldségekhez a húst, és pirítsd fehérre körülbelül tíz perc alatt. Ezután add hozzá a bacont is, keverd el jó alaposan, majd újabb tíz perc leteltével tedd közepesre a lángot és add a raguhoz a bort.

Folyamatosan kevergesd, amíg szépen el nem párolog, add a többiekhez a sűrített paradicsomot, majd két perc múlva a paradicsomokat is, reszeld hozzá a fokhagymát és add hozzájuk a szerecsendiót is, keverd át jól az egészet, újra vedd kis lángra, és időnként megkeverve főzd két és fél-három órán át, amíg igazán sűrű nem lesz.

A sót, borsot és a friss bazsalikomot csak a legvégén add hozzá! Ez egy elég nagy adag lesz, de nyugodtan lefagyaszthatod egy részét, hogy bármikor előkaphasd, és pár perc alatt igazán finom szószod legyen.
Mindennél gyorsabb tésztaételek

A bolognai szósz nem a kapkodós vacsorák sztárja, de ha éppen nincs időd ilyesmire, akkor is isteni tésztákat készíthetsz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)