Városlista
2022. január 20, csütörtök - Sebestyén

Hírek

2011. Augusztus 10. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az európai házi egerek egyre ellenállóbbak a mérgekkel szemben

Az európai házi egerek egyre ellenállóbbak a mérgekkel szemben

A tudósok felfedezték, hogy néhány európai házi egér az idők folyamán a legerősebb mérgekkel szemben is ellenállóvá vált.

 A kísérletek során ráadásul az is kiderült, hogy ez a tulajdonság immár néhány generáció alatt is kifejlődik a rágcsálókban.

A kutatók szerint a spanyol és német házi egerek kereszteződtek azzal az algériai fajjal, amelyből több mint 1 millió évvel ezelőtt az európai rágcsálók kifejlődtek. A mérgekkel szembeni immunitás az utódoknál alakult ki, és a további szaporulat egyedei azonnal örökölték - a tudósok szerint ez ijesztő, mivel ezt a fajta géntranszfert eddig csak növényekben és baktériumokban figyelték meg - írja a BBC.

A szakemberek most attól tartanak, hogy az egerek hamarosan minden létező méregnek és permetszernek ellenállnak majd, ami miatt gyorsan elszaporodhatnak a kontinensen. Ráadásul külön problémát jelent, hogy a két faj kereszteződéséből egy új faj jött létre, amelynek a tulajdonságai még ismeretlenek a tudósok előtt.

A tanulmány során megfigyeltük, hogy két olyan faj kereszteződött, amelyek 1,5-3 millió éve külön fejlődési útra léptek. Annak ellenére azonban, hogy az utódaik nagy része steril, van néhány olyan egyed, amely képes tovább szaporodni - ezek azok, amelyek immúnisak a mérgekre - mondta Michael Kohn professzor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 16:08, csütörtök | Belföld

Egyre több iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni

Egyre több nyolcadik osztályos iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni - derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felméréséből, amelynek összegzését csütörtökön juttatta el az MTI-hez a szervezet.

2022. Január 20. 15:07, csütörtök | Belföld

Markáns hidegfronttal többfelé intenzív csapadék érkezik

Markáns hidegfront érkezik csütörtökön, amelynek nyomán többfelé várható intenzív csapadék: havas eső, akár villámlással, dörgéssel kísért hózápor - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

2022. Január 20. 14:03, csütörtök | Belföld

Több milliós értékben loptak el műkincseket

Elfogták a feltételezett elkövetőket, akik egy tiszaderzsi lakóházból vittek el műtárgyakat a tiszafüredi rendőrök a Tisza MEKTO egységének közreműködésével.

2022. Január 20. 09:55, csütörtök | Belföld

Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben Pécsen

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy ember egy pécsi családi házban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese csütörtökön az MTI-t.