Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Július 10. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: házipatika.com

Az ideális fogyás hat alapszabálya

Az ideális fogyás hat alapszabálya

Fogyasszunk megfelelő mennyiségű rostot, igyunk elég folyadékot, és ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem! Íme az ideális fogyás legfontosabb alapszabályai.

Ha valakit megkérdezünk az életmódváltáson alapuló fogyókúra lényegéről, elsőre mindenkinek ez a két gondolat jut eszébe: Válasszuk meg gondosan, hogy mennyit és mit eszünk, és mozogjunk rendszeresen. Milyen egyszerűen hangzik igaz? A gyakorlatban mégis olyan nehéz megvalósítani. Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa összefoglalta azokat az alapszabályokat, amelyeket érdemes betartanunk abban az esetben, ha nem a kampányszerű fogyókúra, hanem a tartós súlycsökkenés elérése és megtartása a célunk.

Első alapszabály - Tartsuk be a tápanyagok helyes arányát!
Ahhoz, hogy fogyókúra során semmiből ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, a tápanyagok helyes arányának betartására oda kell figyelnünk. Ideális táplálkozás esetén a bevitt kalória mennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia megfelelő arányban. A szénhidrátbevitel magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból tevődjön össze, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek. A fehérje részben teljes értékű állati, részben pedig növényi eredetű forrásból származzon, melyek lehetnek sovány húsok (csirke, pulyka, hal, sovány felvágottak), zsírszegény tejtermékek vagy hüvelyesek. A zsír formájában bevitt tápanyagok közül a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni, mint például az olívaolaj, repce-, lenmag-, dió-, tökmagolaj. Értékes ezen kívül a tengeri halaknak és az olajos magvaknak zsírsavösszetétele.

Második alapszabály - Figyeljünk a napi energiabevitelre!
A napi energia szükséglete mindenkinek egyéni, függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől és a napi aktivitástól. Ha fogyni szeretnénk, akkor a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál. Az, hogy ezt pontosan mekkora értéket jelent, személyre szabottan kiszámítható. Ennek szakszerű meghatározását és az étrend összeállítását érdemes dietetikus szakemberre bízni, aki az egyes ételek energia- és tápanyagtartalmának, valamint egyéni alkatunknak, igényeinknek, céljainknak ismeretében ad tanácsot a változatos és megfelelő minőségű étrendhez. Ebben pontosan meghatározza, hogy mi az az elfogyasztott kalóriamennyiség, amellyel fogyni fogunk, a szervezetünk számára szükséges tápanyagbevitel mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep

2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE