Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Május 05. 14:26, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Az LMP javaslatai a szociális és gazdasági válságkezelésre

Az LMP javaslatai a szociális és gazdasági válságkezelésre

Az LMP 6 pontos gazdasági mentőcsomagot dolgozott ki a szociális és a gazdasági válságkezelésre.

Ma (május 5-én) sajtótájékoztató keretében Ungár Péter (az LMP országgyűlési képviselője) és Kis-Szeniczey Kálmán (az LMP jelöltje Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületében) részletezte a párt a szociális és gazdasági válságkezeléssel kapcsolatos elképzeléseit.

Adjon támogatást a kormány az újranyitáshoz

- A koronavírus járvány elsősorban az emberéletek megmentéséről szólt, de nagyon fontos arról is beszélni, hogy mennyi egzisztencia ment tönkre a járvány miatt, hányan veszítették el vállalkozásukat, ill. azt a munkát, melyet belefektettek vállalkozásukba. Sajnos a kormányzatunk azt gondolja, hogy a nyitással egy csapásra az összes vállalkozás zökkenőmentesen tudja folytatni korábbi tevékenységét. Azonban az elbocsátott embereket nem tudják visszahívni, illetve akinek 6-7 hónapon keresztül nulla jövedelme volt, nem rendelkezik olyan anyagi feltételrendszerrel, hogy rögtön újra tudjon nyitni. Ezért az LMP javaslata az, hogy az újranyitáshoz támogatást is adjon a kormány ezeknek a vállalkozásoknak – hangsúlyozta Ungár Péter.

Anyagiakkal is becsüljék meg a szociális szektorban dolgozók munkáját

Az LMP országgyűlési képviselője kitért a szociális szektorban dolgozók munkájának megbecsülésére is, melyet véleménye szerint béren kívüli juttatásokkal, jutalmakkal is ki kellene fejezni.
- A kormányzatunk helyesen az egészségügyi dolgozóknak egyszeri 500.000 Ft-ot adott a tavalyi Semmelweis napon. A mi követelésünk az, hogy ez terjedjen ki a szociális szektorban dolgozókra is a koronavírus járványban mutatott rendkívül megterhelő munkájuk miatt. Mindez összesen 43 milliárd forintba kerülne. Érzékeltetésül elmondanám, hogy a vadászati világkiállításra egyedül 68 milliárd forintot költünk – szögezte le Ungár Péter, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az LMP petíciót indított ezzel kapcsolatban és aláírásukkal már több mint 40 ezren támogatják azt a kezdeményezést, hogy a szociális szektorban dolgozók is kapjanak pénzjutalmat.

Kis-Szeniczey Kálmán az LMP Bács-Kiskun megyei elnöke elismerően szólt városunk önkormányzatáról, mely tavaly mintegy 100.000 forint összegű Széchenyi Pihenőkártyát adott a szociális szektorban dolgozóknak, ezzel is megköszönve a helytállásukat. Azt azonban nehezményezi, hogy idén ez az összeg nem szerepel a város költségvetésében.

- Szeretnék, hogy ha év közben módosítás formájában bekerülne egy hasonló nagyságrendű jutalom vagy béren kívüli juttatás a költségvetésbe, sőt akár ez a teljes helyi közalkalmazotti, köztisztviselői szférára kiterjedhetne – javasolta Kis-Szeniczey Kálmán.

Kormányzati segítség kell az önkormányzatoknak a gazdasági válságkezeléshez

Városunk gazdasági válságkezelésével kapcsolatban Kis-Szeniczey Kálmán elmondta, hogy az önkormányzat próbált bérleti díj támogatással, kedvezményekkel, fizetési halasztásokkal is élni, de ezek a saját költségvetés terhére mennek. Több milliós bevétel kieséssel kell számolni az önkormányzatnak. Az LMP azt javasolja, hogy a központi költségvetés térítse meg ezeket a juttatásokat. Annál is inkább, mert az iparűzési adóbevételek tekintetében is mintegy 600 millió forintos kieséssel tervez az önkormányzat idén. Szerencsére a tavalyi évben ez egy mérsékelt összeg volt, mintegy 80 millió forint iparűzési adóbevétel kiesés volt. Idén ez jóval nagyobb a tavalyi válsághelyzet továbbgyűrűzése miatt, valamint a járvány harmadik hulláma okán.

- Kiskunfélegyháza kormánypárti vezetés ugyan, ennek ellenére azonban iparűzési adóbevétel kiesésének kompenzálásáról még nem tudunk a mai napig. Ez a város költségvetésében nem jelent meg. Szintén központi intézkedéseket várunk ebben a tekintetben – tudtuk meg Kis-Szeniczey Kálmántól.

A kisvállalkozói szektor szorul igazán támogatásra, nem a nagyvállalatok

- A nagyvállalatok helyett a kisvállalkozásokat támogassa a kormány! Az elmúlt hetekben-hónapokban azt tapasztaltuk, hogy néhány nagyvállalat (köztük a növényolaj ipar területén a cseh miniszter cége) egy 10 milliárdos beruházáshoz kapott 1,7 milliárd forintos nemzeti támogatást. Miért? Ez a nagyvállalkozó saját erőből is meg tudta volna oldani ezt a beruházást. Teljesen felesleges volt erre több mint másfél milliárd forintot odaadni. Ebből a pénzből a helyi kisvállalkozásokat - azt a mintegy 2000 fős kisvállalkozói szektort - is helyzetbe lehetett volna hozni, akik erre valójában rászorulnak – szögezte le Kis-Szeniczey Kálmán. Véleménye szerint fontos lenne, ha a kieső bevételeiket azoknak a vállalkozóknak megtérítené a kormány, akiket a válság valóban érintett: turizmus, vendéglátóipar. Ezzel, illetve a járulékok esetleges elengedésével, mérséklésével segíthetné talpra állásukat.

(Fotók: Fábián Adrienn)

Címkék: LMP

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.