Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 14. 14:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Az ország nagy részén befejeződött az aratás

Az ország nagy részén befejeződött az aratás

„Az ország nagy részén befejeződött az aratás. A búza minősége kiváló, a termésátlagok meghaladják a hektáronkénti négy tonnát” – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Sziget Fesztiválon.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az újonnan megnyíló pályázati lehetőségekről beszélt az újságíróknak.

„Az ország 99 százalékán befejeződött az aratás, még Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Nógrád megyében vannak aratásra váró területek. A búza minősége kiváló, a termésátlag hektáronként átlagosan 4,2 tonna” – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Sziget Fesztiválon tartott sajtóbeszélgetésen. Czerván György emlékeztetett: mintegy 4.500 hektáron használtak génmódosított vetőmagot, és további körülbelül 4-4.500 hektáros, úgynevezett puffer területet érint a szennyezés. Az államtitkár szerint 225 gazdát érint közvetlenül, míg a pufferzónát is figyelembe véve 2.500 termelőt érint a GMO-val szennyezett növények megsemmisítése.

A kormány döntése értelmében a termelők egységesen, hektáronként 360 ezer forintos kártérítésben részesülnek, ha kitárcsázzák a növényeket. A gazdák szeptember 30-ig jelezhetik kárigényüket a kormányhivataloknál és december 10-ig hozzájuthatnak a kártérítési összeghez – hangsúlyozta Czerván György. Az államtitkár hozzátette: augusztus 20. után indul a repcevetés, addig a VM igyekszik minden vetőmagot bevizsgáltatni a laboratóriumokban, hogy hasonló probléma ne fordulhasson elő. Czerván György elmondta azt is, hogy elkészült a 10 évre szóló sertéságazati stratégia, amelynek célja, hogy az időszak végére 6 millió sertés legyen hazánkban.

V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium koordinálja Magyarország legnagyobb közművelődési programját: az ország 635 településén nyílik korszerű művelődési ház, vagyis Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT). Ezek közül idén négyszázat át is adunk – mondta az államtitkár, aki azt is hangsúlyozta, hogy a vidékfejlesztés szempontjából az egyik legfontosabb teendő a jogszabályok és az eljárásrendek egyszerűsítése.

Emlékeztetett: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázati rendszerét a minisztérium az Új Széchenyi Tervhez hasonló rendszerben kívánja működtetni. Kiemelt cél az is, hogy a tárcák összehangolják a támogatásokat, a jelenlegi rendszerben ugyanis lehetetlen komplex térségfejlesztési programot végrehajtani. V. Németh Zsolt arról is tájékoztatott, hogy az következő időszakban több pályázatot is kiír a tárca.

A minisztérium szeptember 15. és október 14 között öntözés meliorációs és vízgazdálkodási akciót hirdet, meglévő baromfitelepek fejlesztésére pedig szeptember 1. és 30. között lehet pályázni. Az államtitkár közölte: szeptember 1-30 között nyílnak meg a 206 település számára elérhető Tanyafejlesztési Program pályázatai, melyeket hiánypótlással együtt 2 hónapon belül bírálnak el.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: aratás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.