Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 10. 11:20, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Az ünnepi rosszullét háttérben magas vérnyomás is állhat

Az ünnepi rosszullét háttérben magas vérnyomás is állhat

Az ünnepek előtti megterhelés sokszor odáig fajul, hogy az ember rosszul lesz. megszédül, megfájdul a feje, szaporán kezd verni a szíve, izzad, esetleg fekete körök, vagy más, múló látászavar jelentkezik nála.

A legtöbben ilyenkor legyintenek, holott a tünetek magas vérnyomásra utalhatnak.

A fent említett tünetek egyenként is utalhatnak a magas vérnyomás betegségre, amit az emberek hajlamosak félvárról venni. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a betegség sokáig tünetmentes, vagy ha jelentkeznek is figyelmeztető jelek, együtt lehet velük élni. Sajnos azt már csak kevesebben tudják, hogy a magas vérnyomás igencsak komoly károkat okoz a szervezetben, nem véletlen, hogy néma gyilkosnak is hívják.

Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája elmondta, hogy a tartósan magas vérnyomás (140/90 Hgmm feletti érték) erősen megterheli az érhálózatot. Az erek belső, endothel részén mikrosérüléseket okoz, ezzel gyengítve az érfalat, és elsegítve a vérrögök, elzáródások kialakulását. Az érhálózat állapotának romlása pedig hosszabb távon szívrohamot, stroke-ot, agyvérzést és sajnos halált is okozhat. A tartósan magas értékek okozta károkat ráadásul nem lehet helyrehozni, csak a további romlást megelőzni, így ebben az esetben a prevenció kiemelten fontos szerepet kap.

A kiugró értékekkel is számolni kell!
A magas vérnyomás elleni küzdelem egy másik nagy hátráltatója, hogy az emberek azt gondolják: egyetlen otthoni mérés alapján megállapítható a gond. Ha pedig az érték éppen normális, akkor nem is kell vele tovább foglalkozni. Azonban a pontos otthoni mérést mindkét karon és mindkét lábon el kell végezni, ráadásul egy nap többször.

Mivel az emberek ideje véges, így ezt a mérési metódust általában senki nem követi. Ezzel pedig az a baj, hogy egyetlen adatból nem lehet következtetéseket levonni, ráadásul azzal a jelenséggel sem kerülünk tisztába, amikor a vérnyomás értéke hirtelen növekszik meg nagyon, majd visszatér a nyugalmi állapotba.

24 órás méréssel a betegségre jó eséllyel fény derül!
Ahhoz, hogy biztonságosan meg lehessen állapítani a betegség meglétét, érdemes 24 órás vérnyomásmérést végezni. Ezt egy olyan műszerrel lehet megtenni, melyet az ember magával visz a nap folyamán, mint egy apró táskát. A szerkezet pedig bizonyos időnként a karon lévő részt felfújja, és méri a vérnyomás adatait. A készülék által rögzített értékeket a szakember kielemzi, és ez alapján jóval pontosabb diagnózist képes felállítani.

Bár a folyamat némi kellemetlenséggel jár, ám a magas vérnyomás esetében a prevenció kiemelt fontosságú. Ráadásul a rendszeres ellenőrzésről sem szabad megfeledkezni, mivel a néma gyilkos sok esetben teljesen tünetmentesen jelentkezik, így anélkül okoz károkat a szervezetben, hogy arról tudomásunk lenne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.