Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Február 28. 14:00, szombat | Sport
Forrás: - Adrienn -

Áztassuk? Nyújtsuk? Erősítsük?

Áztassuk? Nyújtsuk? Erősítsük?

Az utóbbi évtizedekben mindenkinek fáj valamije: kinek a háta, a dereka sajog, másnak a térde ropog.

Recseg, ropog, rozsdásodik

Az utóbbi évtizedekben mindenkinek fáj valamije: kinek a háta, a dereka sajog, másnak a térde ropog. Az ízületi gyulladás nem csak az idősek betegsége, a fiatalok életét éppen úgy megkeserítheti.

A 35 évnél idősebb városlakó honfitársaink felének időnként fájdalmat okoz az olyan mindennapos tevékenységek elvégzése is, mint a cipekedés, a lépcsőjárás, a közlekedés, a gyerekek emelgetése, a kertészkedés – derül ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának felméréséből. Az ízületek kopása az élet velejárója: porcsejtjeink idővel elhasználódnak, nem képesek regenerálódni. Eleinte tünetmentesen teszik mindezt, a bajra legelőször az ízületek fájdalma hívja fel a figyelmet.

ÁZTASSUK BE!
Az ízületi panaszokra sokaknak jótékony hatású a meleg fürdő. Az intenzívebb hatásért keverjünk a vízbe tengeri sót és rozmaringteát.

IDEJE VÁLTOZTATNI!
Nyújtózkodjunk reggelente! Az ízületek finom nyújtása javítja a test hajlékonyságát, csökkenti a fájdalmat, oldja a merevséget.
Csak sportosan! Lassan, fokozatosan jussunk el a sportos életmódig. Már a mindennapi rövid séta is sokat segíthet.
Erősítsünk! Az izomerősítő edzések megvastagítják az ízületeket körülölelő izomréteget, így kevesebb terhelés jut a kritikus helyekre. Kérjük ki a gyógytornász tanácsát, milyen gyakorlatokat érdemes elvégeznünk.

Ha reggel úgy ébredünk, mintha berozsdásodtak volna a tagjaink, s mind több idő kell ahhoz, hogy „bejáródjunk”, netán a kerti munka, hosszabb séta után fájdalmat érzünk a gerincünkben, a csípőnkben vagy a térdünkben, az már az előrehaladottabb porckopás jele. Eleinte a nap folyamán még enyhülnek a panaszok, a súlyosabb állapotnál azonban már állandósul a fájdalom. A porckopással legérintettebb terület a gerinc, térd, csípő, boka.

Könnyű belátni: minél többet nyomunk a mérlegen, annál nagyobb nyomást kell elviselnie ízületeinknek. Hasonlóképpen káros a mozgáshiányos életmód és a túlerőltetés is. Az orvosok több jó tanáccsal is szolgálnak. Ha számítógépnél ülünk vagy olvasunk, 10-15 percenként változtassunk testhelyzetet. A dohányosok ízületei különösen veszélyeztetettek, mivel a nikotin elzárhatja az ízületekbe, illetve a gerinc csigolyáit összekötő lemezekbe vért pumpáló hajszálereket, így már a harmincas éveikre utolérheti őket a fájdalom. Ugyancsak károsan hatnak az apró, gyakran ismételt mozdulatok, mint például a gépelés, a telefon gombjainak nyomogatása. Az ilyen tevékenységek közben érdemes két-három percenként szünetet tartanunk. A túlságosan nehéz csomagok eltorzítják a testtartást és megterhelik az izmokat, ezért az oldaltáskánk ne legyen nehezebb a testtömegünk 5 százalékánál. Egészségesebb a hátitáska, mert a cipelésekor egyenletesebben oszlik el a súly.

Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk ízületeink egészségéért: a zsíros tengeri halak – mint például lazac, makréla – rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ezek segítenek egészségesen tartani ízületeinket. Az erős csontok biztosabbá teszik a járást, csökkentik az ízületi sérülések valószínűségét. A csontok erősségéért a kalcium és a D-vitamin felel. Sok kalcium található a tejtermékekben, valamint a zöld leveles zöldségekben. A D-vitaminnak a halak vagy a zabpehely a bőséges forrása, de a beépüléséhez napfényre is szükség van.

A porckopás folyamata visszafordíthatatlan, ám könnyű mozgással, gyaloglással, biciklizéssel, úszással, a porcsejtek folyadékfelvételét segítő, vagy porcképző szerekkel lehetséges lelassítani. Felesleges arra várni, hogy a fájdalom magától elmúlik, az ízületi panaszokkal mielőbb orvoshoz kell fordulni: az idejében felismert betegségek könnyebben gyógyíthatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.