Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Április 17. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: termalfurdo.hu

Bámulatos dolgokra képes az év gyógynövénye

Bámulatos dolgokra képes az év gyógynövénye

A kamilla, más néven az orvosi székfű nagyon régóta ismert és széles körben használt gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal.

Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is.
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indítottuk útjára 2013-ban az Év Gyógynövénye kezdeményezést.

Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, 2016-ban az Év Gyógynövényének a kamillát választották.

Hogyan hat?

A kamilla gyógyhatása több hatóanyag együttes jelenlétének eredménye. A csöves virágok színét is adó sárga flavonoidok a gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásban játszanak szerepet.
A növény nyálkaanyagai és az illóolajában feldúsuló szeszkviterpén-származékok például a az illóolaj jellegzetes kék színét is adó azulének – szintén a gyulladások mérséklésében játszanak szerepet. Az illóolajben lévő hatóanyagok – számos gyulladáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan – a ciklooxigenáz (COX) enzim gátlásával fejtik ki hatásukat.
Mire használható?

Külsőleg alkalmazva kenőcs vagy borogatásik formájában csökkenti a bőr- és nyálkahártya- gyulladását, enyhíti az ekcémás panaszokat, elősegíti a felületi sérülések gyógyulását. Ezen hatásai humán vizsgálatokban is megerősítik. A száj- és a gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére is igazoltan alkalmas.

Belsőleg (pl. teaként fogyasztva) fekély és gyomorhurut esetén javasolható, mivel csökkenti a gyomornedv-elválasztást és a gyomor-bélnyálkahártya gyulladását. A görcsoldó hatású összetevők enyhítik az emésztési panaszokat, bélgörcsöket.
Biztonságos?

A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik. Az orvosi székfűnek tulajdonított allergiás esetek zömét a szennyezésként jelen lévő, vagy a tévesen kamillaként azonosított allergizáló nehézszagú pipitér (Anthemis cotula) okozza, ezért fontos, hogy megbízható forrásból származó, jó minőségű legyen a felhasznált növény. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó más növényfaj valamelyikével szembeni allergia esetén keresztallergia előfordulhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.