Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 04. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Bámulatos úticélok, melyek kevésbé lehetnek ismertek

Bámulatos úticélok, melyek kevésbé lehetnek ismertek

Ha az idei nyaralást Szardíniára, a horvát tengerpartra, vagy Görögországba tervezzük, ismerőseink többsége a hír hallatán valószínűleg csupán jó utat kíván.

De mit szólnak, ha a célállomás Chinland, Lakota, vagy netán a Kiribati Köztársaság? Valószínűleg azt, hogy az meg merre található?

A Szíria nagyságú Lakota, Észak-Amerika közép-nyugati részén helyezkedik el. Az itt élő lakota szíú törzsek 1868-ban kaptak jogot a területre Washingtontól. Az aranyláz idején azonban a kormány mégis hagyta, hogy a lakotákat elűzzék földjükről, ezért az amerikaiak 1998-ban 600 millió dollár kártérítést ajánlottak fel az őslakosoknak. Ők azonban a kompenzálás helyett függetlenséget kértek, amiért azóta is küzdenek – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

A harmadik legkisebb ország

A sokkal kisebb, mindössze 21,3 négyzetkilométer nagyságú Nauru, Mikronézia egyik szigete Óceániában. Monaco és Vatikánváros után a harmadik legkisebb ország a világon, csupán 11 ezer 347-en lakják. Függetlenséget 1968-ban szerzett.

A természet gyönyörű látnivalókat kínál, de a világ legkevésbé látogatott országában más programlehetőség nincs. Sokan az interneten keresztül érintkeznek a külvilággal, de erős a filmkultúra is. Az országot leginkább az jellemzi. hogy nagyon szorosak a családi kapcsolatok.

33 korallszigetből áll a Kiribati Köztársaság

Nauruból átugorhatunk a Kiribati Köztársaságba is, ami az Egyenlítő mentén elhelyezkedő 33 korallszigetből áll. A korallszigetek magassága csupán két méterrel haladja meg a tengerszintet, a klímaváltozás miatt a víz egyre magasabbra tör, sőt a viharok tovább nehezítik a helyzetet. A helyiek azt mondják, a strandokon már nincsenek kövek, ezért korallokat gyűjtenek, mert a tenger elöntené a házaikat.

Aki a Föld egyik legszárazabb országában szeretne vakációzni, látogasson el az Ázsia délkeleti részén található Bhutánba. Az állam fele akkora, mint Magyarország. A paradicsomi környezetet és a vonzó kulturális életet magas légszennyezettség árnyékolja be a monarchiában. A lakosság azon dolgozik, hogy megvédje a környezetet, különben nagyon rosszak lesznek az életkörülmények.

1956-ben kapott autonómiát a Comore-szigetek

A kelet-afrikai Comore-szigetek három nagyobb korall és több kisebb vulkanikus szigetből áll, amelyek sokáig angol és francia érdekeltség alá tartoztak, majd 1956-ban Franciaország autonómiát adott a szigeteknek. 2001 óta az ország szövetségi köztársaság, az államvallás pedig az iszlám.

A hasonló, kevésbé ismert országokba való eljutás külön kihívást jelent az utazó számára, ám aki vállalja, garantáltan nem kell tartania a turisták tömegétől.

(Nyitófotó:Nauru szigete - Forrás: MTI/EPA/CHANNEL 4)

Címkék: nyaralás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.