Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Szeptember 14. 09:06, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Bankkártya őrület….

Bankkártya őrület….

Tavaly még nem kellett a bankoknak tranzakciós adót fizetni, januárban vezették be a három ezrelékes adót, majd augusztus 1-től a készpénzt érintő tranzakcióknál

Tavaly még nem kellett a bankoknak tranzakciós adót fizetni, januárban vezették be a három ezrelékes adót, majd augusztus 1-től a készpénzt érintő tranzakcióknál – például a bankfiókból vagy automatából felvett pénz esetén – ez hat ezrelékre emelkedett. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy ha pl. 100.000,-Ft-ot veszünk fel akkor korábban 300,-Ft volt az ez után járó tranzakciós adó, míg ez az összeg ma már 600,-Ft-ra rúg.
Sokan azért használták korábban a fizetésnél a bankkártyájukat, mert ez ingyenes volt. Most már a legtöbb banknál ezt is terheli három ezrelékes adó.

Kártyás vásárlások adója
CIB Bank 10,-Ft (hatályba lépésének időpontja: 2013. szeptember 30.)
City Bank 0,3%, max. 6020,-Ft (hatályba lépésének időpontja: 2013. szeptember 5.)
Raiffeisen 0,2%, max. 6000,-Ft (hatályba lépésének időpontja: 2013. február 1.)
Unicredit díjmentes
OTP Bank díjmentes
Budapest Bank díjmentes
(A Budapest Bank a 2013. június 27-én közzétett hirdetménye értelmében a 2013. augusztus 28-tól hatályos kondíciói szerint sem számít fel díjat a kártyás vásárlások után a jelenleg is értékesített számlacsomagjai többségénél.)

Átutalások esetében is emelik az illetéket két ezrelékről háromra. Ez önmagában 100.000,-Ft-os átutalás esetén 300,-Ft-ot jelent, ám mivel az átutalásnak ezen kívül van egy banki költsége is, amelyet sok szempont határoz meg, egy százezer forintos utalás teljes költsége akár 800,-Ft is lehet. Egyes számlacsomagokhoz kaphatunk akár öt ingyenes utalást, és fontos azt is tudni, hogy a bankfióki ügyintézést általában másfélszer magasabb tranzakciós díj terheli, mint az internetes átutalást. Az eseti átutalások mindig drágábbak, míg ha rendszeres vagy csoportos beszedésre adunk magbízást, azt akár 10,-Ft-os banki költséggel is megúszhatjuk.

Hogyan spórolhatunk?
- A legdrágább megoldás, ha kivesszük a pénzt a bankból, majd sárga csekken feladjuk a postán. Így kétszeresen fizetjük meg a tranzakciós díjat.
- Ha van saját számlánk, esetleg a vállalkozásunknak is, vagy befektetésünk, azt érdemes ugyanannál a banknál tartani. A pénzintézetek általában több kedvezményt biztosítanak azoknak az ügyfeleknek, akik több szállal csatlakoznak a bankhoz.
- Házastársunkkal egyen egy számlánk, és igényeljünk számára társkártyát.
- Vannak bankszámlák, amelyek esetében egy-két pénzfelvétel ingyenes. A két lehetőséggel vegyünk ki annyi pénzt, amennyire a hónap során szükségünk lesz.
- Idén októberben vizsgáljuk meg a bankszámlánkat, és internetes kalkulátor segítségével keressünk jobb megoldást. Addig ugyanis a bankok még változtathatnak a díjaikon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.