Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 20. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Banktitok és adóelkerülés

Banktitok és adóelkerülés

Az államok csak megfelelő jogi alapon adhatják át egymásnak a bankokban kezelt adatokat. Az információszabadság-hatóság elnöke szerint a tervezett nemzetközi egyezményben, jogszabályban pontosan és részletesen meg kell jelölni, milyen adatok szükségesek ahhoz, hogy a magyar hatóság megadóztathassa a külföldön, például Svájcban vagy Cipruson elhelyezett összegeket – írja a Magyar Nemzet.

A budapesti ügyvédi kamara elnöke pedig úgy véli, figyelembe kell venni, hogy a hasonló esetekben a banktitok összekapcsolódik az adótitokkal. A Magyarországon megszerzett, de az adóelkerülés szándékával külföldi bankszámlán tartott jövedelmek megadóztatása törvényes kormányzati törekvés, és legitim az ehhez szükséges adatkérés, információgyűjtés is – mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság-hatóság elnöke. Péterfalvi Attila szerint a megszerzett ismeretek felhasználása szintén jogszerű lehet. A befizetett adó a legtöbb országban a közkiadások fedezetéül szolgál, az államok ezért arra törekszenek, hogy érvényre juttassák az arányos és általános közteherviselést. Az egymást követő kormányok idehaza többször is adóamnesztiát adtak azoknak, akik hazahozták külföldi bankszámlákon elhelyezett pénzüket. Az ilyen mentesség határideje legutóbb december végén járt le, és 10 százalékos adófizetés mellett mintegy hatvanhétmilliárd forintot utaltak Magyarországra az érintettek. A kedvezményes megoldást most szigorúbb fellépés követheti, a kormányzat ugyanis bejelentette: az adóelkerülési céllal kinti bankszámlákon elhelyezett összegekre átlagosan 35 százalékos adót vetnének ki. Magyarország tárgyalásos úton szeretné megtudni Svájc, majd Ciprus és más országok hatóságaitól, kik azok a hazai adófizetők, akik külföldi betétben tartják az adózatlan jövedelmüket. Becslés szerint legalább ezermilliárd forint sorsa foroghat kockán.

A kabinet döntése szerint visszamenőlegesen átlagosan mintegy 35 százalékos adót rónának ki az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta: Svájccal tárgyalásokat kezdenek, hogy a bankok adjanak ki minden, Magyarországra vonatkozó, betétazonosításra alkalmas információt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország