Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Június 06. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Barlangtúrát és denevérmegfigyelést is tart a Bükki Nemzeti Park

Barlangtúrát és denevérmegfigyelést is tart a Bükki Nemzeti Park

Észak-Magyarország három megyéjében mutat be értékeiből a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 sorozathoz kapcsolódva.

Az éjszakai élővilágot mutatják be a június 6-i programon. Salgótarjánban, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogató Központban várnak mindenkit, akit érdekel a rovarok fénycsapdázása és a denevérek megfigyelése. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ugyanitt régészeti napot tartanak június 10-én, bemutatják az érdeklődőknek a baglyas-kői régészeti feltárás eredményeit. Ezen a napon szervezik az Esztáz-kői-barlangtúrát is. A BNPI közlése szerint a kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang a Heves megyei Felsőtárkánytól 3,5 kilométerre, a Gyetra-völgyben nyílik. A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést. A látogatáshoz sisak, fejlámpa szükséges, amelyet a túravezetők biztosítanak, ezeken kívül csak túraruházatra van szükség.

Június 11-én, szombaton a kaptárkövek közötti sétára várják az érdeklődőket a Borsod megyei Szomolyán. A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa-vonulat, Magyarország legtöbb fülkével (117) rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklaalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. A kiépített járóplatformok segítségével minden korosztály számára elérhető a szakvezetett túra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.