Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Szeptember 22. 14:49, szerda | Helyi
Forrás: HIROS.HU

Bemutatták a Volánbusz Zrt. új autóbuszait

Bemutatták a Volánbusz Zrt. új autóbuszait

28 új autóbusszal bővült a Volánbusz Zrt. megyei flottája. Az ünnepélyes bemutatót szeptember 22-én délelőtt tartották Kecskeméten, a buszpályaudvaron.

Az eseményen jelen volt Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, valamint Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Németh Tamás, a Volánbusz Zrt. szolgáltatásfejlesztési- és projektigazgatója.

Az öt darab M.A.N csuklós busz, a 21 CREDO Econet és a két CREDO Innovell típusú szóló autóbusz ünnepélyes bemutatójára is szerda délelőtt került sor, a sajtó képviselői megismerkedhettek a 21. századi követelményeknek minden szinten megfelelő autóbuszokkal.

Németh Tamás, a Volánbusz Zrt. szolgáltatásfejlesztési- és projektigazgatója elmondta, alacsony belépésű, teljesen akadálymentesített buszokról van szó, amelyekben a második ajtónál kihajtható rámpa segíti a felszállást babakocsival, illetve a kerekesszékkel. Ezek tárolására kialakított hely is megtalálható a járműveken. Ülő és álló utasok szállítására egyaránt alkalmasak, a CREDO csuklósbusz akár 100 utast is tud szállítani egyidejűleg.

Mindegyik autóbusz légkondicionált, korszerű utastájékoztató rendszerrel van felszerelve. Ez azt is jelenti, hogy itt már nem csak a megszokott homlok- illetve oldalfalon található kijelző, hanem a belső térben is. Ezen felül mindegyik jármű kamerarendszerrel van felszerelve a biztonság és az állagmegóvás érdekében.

- Több mint egy éve döntöttünk arról, hogy új alapokra helyezzük a városi tömegközlekedést. Ennek látható jelei eddig is voltak, most a Volánbusz is egy nagyot lépett a városkörnyéki közlekedésben. Olyan új, modern autóbuszok állnak forgalomba, különösen Helvécia, Ballószög, Kerekegyháza, Lajosmizse vonatkozásában, amelyek 21. századi igényeket elégítenek ki. Megkönnyítik, komfortosabbá teszik a városba való ingázást, ami jelentősen nőtt az utóbbi időkben ezeknek a településeknek a lakosságszám-növekedésével – mondta Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester. Hozzátette: a gépjárműközlekedés már nagyon megterheli a város úthálózatát, a tömegközlekedés fejlesztésével tudunk csak jobb eredményeket elérni.

Szeberényi Gyula Tamás kiemelte: a város minden eszközzel próbálja arra ösztönözni a lakosságot, hogy a tömegközlekedést vagy a kerékpáros közlekedést részesítsék előnyben. A kerékpár időjárásfüggő, az autóbusz pedig akkor vonzó, ha modern, gyors, megfelelő járatsűrűséggel rendelkezik. És olyan kényelmi szempontokat is figyelembe kell venni, ami a 21. században már elvárás.

- Magyarország kormánya azért tartja fontosnak a vidéki települések fejlesztését, hogy mindenki – éljen bárhol is az országban – megfelelő körülmények közt tegye, és megfelelő színvonalon tudja igénybe venni a szolgáltatásokat, akár az önkormányzat, akár az állam nyújtja azokat. A cél, hogy vidéken is jó legyen élni, mindenki megtalálja helyben a boldogulást – mondta Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy a kecskeméti telephely mellett 10 új autóbusz kerül Bajára is, hogy a város és a környező települések közötti közlekedés még gördülékenyebb, kényelmesebb és biztonságosabb legyen.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a megvalósult fejlesztésekért a megy nevében.

- Az ország legnagyobb megyéjében van 119 település. Nagy örömmel veszem azt, hogy ebből közel 100 település lakói fogják élvezni ezt az új és megújult szolgáltatást, és azt hiszem, ez számukra mindenképp felemelő újdonság lesz – emelte ki az elnök.

Az iskolák, óvodák, utak és járdák fejlesztése mellett fontos a tömegközlekedés megújítása is, hogy jobban összekapcsolja a környező településekkel.

Járműstratégiai fejlesztési program, 2018-ben kezdődött, ezzel a 28 autóbusszal 58-ra nő Bács-Kiskun megyében az új autóbuszok száma. Ez folytatódni fog a jövőben is. A tervek szerint a 6300 darabból álló autóbusz flotta 40%-a megújul 2022-ig, A fő cél, hogy eljussanak oda a fejlesztésben, hogy a Volán Zrt. járműveinek átlagéletkora 7-8 év között legyen. A fejlesztés az üzemeltetés és utasok szempontjából egyaránt kiemelkedően fontos.

(Képek és hír forrása: HIROS.HU)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.