Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 22. 13:56, péntek | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Bemutatták az első hazai gyártású, teljesen elektromos hajtású autót Kecskeméten

Bemutatták az első hazai gyártású, teljesen elektromos hajtású autót Kecskeméten

A magyar autóipar történelmi mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy most először kezdődik meg az országban egy tisztán elektromos meghajtású jármű sorozatgyártása – jelentette be Szijjártó Péter pénteken Kecskeméten.

Külgazdasági és Külügyminisztérium tárcavezetője a Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB sorozatgyártásának megindítását bejelentő ünnepségen arról számolt be, hogy az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül. Ennek kapcsán pedig hangsúlyozta: amelyik ország meg tudja nyerni az elektromobilitási beruházásokért folytatott nemzetközi versenyeket, az megnyeri magának a jövőt.

Új korszakot nyitott a magyar járműgyártás történetében a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., ugyanis elindította az új EQB gyártását, amely az első hazai, tisztán elektromos meghajtású, sorozatgyártásban készülő autó – írja a Világgazdaság.

– A közel 50 milliárd forintos beruházásról tavaly júliusban állapodtak meg a felek, a fejlesztéshez az állam 15 milliárd forint támogatást biztosított – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, ezzel a beruházással 4400 munkahely vált betonbiztosságúvá, több száz új munkahely jött létre, és 17 ezer négyzetméteren állítottak fel új gyártósorokat.

Szijjártó Péter az MTI által idézett beszédében rámutatott, hogy az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopává vált, így mára a teljes ipari kibocsátás 25 százalékát adja a szektor, amelyben több mint 150 ezren dolgoznak.

Hozzátette, hogy 2010-ben 3600 milliárd forint volt az ágazat termelési értéke, amely idén remélhetőleg meg fogja haladni a 10 ezer milliárd forintot. Beszédében aláhúzta, hogy a szektor 90 százalékban kivitelre termel, s ennek nyomán Magyarország a világ húsz legnagyobb autóipari exportőr országa közé került.

Magyarország a benzinmotorok tekintetében a világ harmadik legnagyobb exportőre, míg az elektromos akkumulátorokat és a dízelmotorokat illetően az ötödik, illetve a hatodik helyen áll.

– Magyarország készen áll arra, hogy ebbe a közös sikertörténetről szóló könyvbe még sok-sok új fejezetet írjunk – fogalmazott, a Mercedes magyarországi tevékenységét méltatva.

A miniszter hangsúlyozta: ez a beruházás még szorosabbá teszi a kétoldalú gazdasági együttműködést Németországgal, amely hazánk első számú kereskedelmi partnere. Emellett beszélt arról is, hogy a kormány stratégiája a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak kezelésére egyértelműen sikeres volt. Tavaly beruházási rekordot döntött az ország, soha annyian nem dolgoztak a rendszerváltás óta, mint most, és rekordmértékű gazdasági növekedést sikerült elérni az idei második negyedévben.

– Míg mindazok, akik a hitelfelvételre és a segélyekre helyezték a válaszok fókuszát, akik nem tudták megelőzni a kapacitások leépítését, kudarcot vallottak – mondta.

(Nyitófotó: Ujvári Sándor / MTI / Cikk forrása: delmagyar.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.