Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Július 17. 17:12, szerda | Külföld
Forrás: Hír24

Beperelték az amerikai kormányt

Beperelték az amerikai kormányt

A felperesek közt van egy fegyvergyártó cég, egy unitárius egyház és egy marihuána legalizálásáért küzdő szervezet is.

Pert indított kedden az amerikai kormány ellen egy 18 felperest tömörítő csoport egy kaliforniai szövetségi bíróságon arra hivatkozva, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) törvénytelenül és alkotmánysértő eljárással, módszeresen rögzíti telefonbeszélgetéseik adatait.

A bírósági eljárást azután indították, hogy Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa részleteket szivárogtatott ki az amerikai hírszerzés titkos információgyűjtési gyakorlatáról.

A felperesek az NSA elektronikus lehallgatást vették célba, amellyel az ügynökség valamennyi jelentősebb telekommunikációs vállalattól gyűjt adatokat, egyebek mellett rögzítik a hívások időpontját és időtartamát is. A kereset benyújtói azt akarják elérni, hogy állítsák le az NSA elektronikus megfigyelési programját, valamint hogy rendeljék el az ügynökség birtokába jutott adatok megsemmisítését. Azzal érvelnek, hogy az NSA annak "megalapozott gyanúja" nélkül hallgatja le a beszélgetéseiket, hogy bármilyen bűncselekményhez vagy terrorista tevékenységhez közük lenne.

A felperesek csoportja a legkülönfélébb szervezeteket tömöríti: van közöttük egy unitárius egyház, egy iszlám jogvédő csoport, egy fegyvergyártó cég és a marihuána legalizálásáért küzdő szervezet is. Valamennyien a Verizon vagy más nagyobb telefonszolgáltató ügyfelei - derül ki a keresetből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -