Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Május 07. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Betegségek, amelyek túlsúlyt okozhatnak

Betegségek, amelyek túlsúlyt okozhatnak

Mitől hízom, ha keveset eszem?

Nem is gondolnánk, hogy az elhízás nemcsak kiváltó oka, hanem következménye is lehet egy súlyosabb betegségnek. Lássuk ezek közül a leggyakoribbakat!

ár nagyon sok embernél a túlsúly oka meglehetősen egyszerű (több energiát vesznek magukhoz, mint amennyit felhasználnak, így a felesleg elraktározódik), vannak olyanok, akiknél az elhízást valamilyen egészségügyi probléma okozza. Melyek ezek?

Pajzsmirigyproblémák

Ha a pajzsmirigyünk nem termel elég, azanyagcseremegfelelő működéséhez szükséges hormont, annak a következménye kontrollálhatatlan hízás, a hidegre való érzékenység, száraz bőr és a nők esetében, menstruációs zavarok lehetnek. Egy 2005-ös dán kutatás megállapította, hogy már a pajzsmirigy működésének igen enyhe zavara is nagy hatással lehet a testsúlyunkra.

Cushing-szindróma

A Cushing-szindróma a kortizol nevű stresszhormon abnormálisan maga szintjét jelenti. Ennek eredménye jellegzetes hízás, mely elsősorban a hasat érinti, míg a karok és a lábak vékonyak maradnak, illetve a zsírpúp megjelenése a vállak között. A betegség egyéb tünetei közé tartoznak a pattanások, a bőrön megjelenő, lilás színű csíkok, a túlzott szőrnövekedés. A kortizol túltermelődését gyógyszer is okozhatja.

Szezonális depresszió

A depresszió gyakran vezet hízáshoz, és a szezonális, általában télen jelentkező rosszkedvnek is lehet negatív hatása a testsúlyunkra. A tünetek közé tartozik emellett az alvászavar, az enerváltság, az energiahiány, a szénhidrátok utáni sóvárgás és a motiváció hiánya. A megoldás meglehetősen egyszerű: töltsünk több időt a szabadban! Kutatások szerint már minimális mennyiségű napfény is hozzájárul a tünetek csökkenéséhez.

Vesebetegségek

Bizonyos vesebetegségek (melyek megakadályozzák a vesék normális működését) hízást is okozhatnak. Mindenképpen keressük fel az orvosunkat, ha a hízás mellett megváltoznak a vizeletürítési szokásaink, fáradékonyabbak vagyunk, vagy többször fáj a derekunk, hátunk.

Álmatlanság

Számos kutatás bizonyította, hogy az alvásnak hatalmas szerepe van bizonyos betegségek megelőzésében, illetve az egészségünk megőrzésében. Az elalvásra való képtelenség, illetve a gyakori felriadások emellett a testsúly növekedésében is szerepet játszanak, akárcsak az, ha nem alusszunk ki magunkat.

Címkék: betegség, hízás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.