Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. November 24. 07:28, csütörtök | Külföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Botrány Izraelben tengeralattjárók és hadihajók miatt

Botrány Izraelben tengeralattjárók és hadihajók miatt

Vizsgálatot sürget az ellenzék Izraelben, az új tengeralattjárók és hadihajók gyanús beszerzése miatt - közölte az izraeli média szerdán.

Aviháj Mendelblit főállamügyész vizsgálat indítására utasította a rendőrséget a tengeralattjáró-beszerzések ügyében, miután meg nem nevezett új információk jutattak a rendőri szervek birtokába - jelentette a Háárec című újság honlapja szerda délután.

A haditengerészeti vásárlások miatt összeférhetetlenségi ügybe keveredett David Simrón, Benjámin Netanjahu miniszterelnök ügyvédje, aki "egyszerre képviselte" a kormányfőt, valamint a ThyssenKrupp Marine Systems nevű német hajóépítő cég érdekeit, és erről nem értesítette a hatóságokat.

Egy héttel ezelőtt az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna híradója feltárta, hogy a miniszterelnök a hadsereg ellenében vitte véghez három új tengeralattjáró megvásárlását a ThyssenKrupptól. Netanjahu kijelentette, hogy csakis Izrael védelmében, és a német-izraeli kapcsolatok javítása érdekében hozta meg döntéseit. Az ellenzék viszont parlamenti vizsgálatot sürget.

A tévé szerint az ügyletnek szerepe volt Móse Jaalon védelmi miniszter tavaszi menesztésében is. Jaalon Facebook-bejegyzésében megerősítette, hogy védelmi miniszterként fölöslegesnek ítélte az újabb tengeralattjárók beszerzését, és mindent elkövetett a háta mögött megkezdett tárgyalások leállításáért.

Kedd este a tévé bemutatott egy, Simrón lobbizását bizonyító, két évvel ezelőtti e-mailt, amelyben a védelmi minisztérium jogtanácsosa arról számolt be, hogy Simrón egy nemzetközi hadihajó-beszerzési pályázat leállítását sürgeti a ThyssenKrupp érdekében, "miként azt Benjámin Netanjahu is kérte".

David Simrón és Benjámin Netanjahu egybehangzóan tagadják, hogy tudtak volna egymás lépéseiről. Azt is tagadják, hogy valaha is megvitatták volna a haditengerészeti beszerzések kérdéseit, noha a tízes tévétársaság szakértője szerint igen szoros baráti kapcsolatban vannak, és gyakran naponta több órán át beszélgetnek.

A ThyssenKrupp azt állítja, hogy nem is tudott Simrón megbízásáról, ők egy másik izraeli üzletembert bíztak meg, aki tudtuk nélkül kérhette fel lobbizásra Netanjahu ügyvédjét és bizalmasát.

A három új tengeralattjáró másfél milliárd dollárba, (436 milliárd forint) kerül: ez volt az izraeli hadsereg egyik legnagyobb fegyvervásárlása az utóbbi években.
2018-ig hat tengeralattjáró áll hadrendbe Izraelben, s Jaalon szerint a hadsereg terveiben nem szerepelt újabb három megvásárlása. A tengeralattjárók fontos szerepet látnak el az ország katonai védelmében. Külföldi szakértők szerint atomtöltetük is lehet, s elrettentő erejükkel megakadályozhatnak egy esetleges Izrael elleni iráni nukleáris támadást, mert azonnali ellencsapással fenyegetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.