Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Június 25. 04:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Brexit - Európa veszíteni fog jelentőségéből, de dominóhatás nem lesz

Brexit - Európa veszíteni fog jelentőségéből, de dominóhatás nem lesz

Nagy-Britannia kilépésével (Brexit) Európa veszíteni fog jelentőségéből és helyzetéből a világban - jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár pénteken,

és egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy népszavazás legyen Ausztriában vagy más országban egy esetleges további kilépésről.

A kancellár úgy vélte, hogy az Európai Unióban egészen világos következtetéseket kell levonni a csütörtöki brit népszavazás eredményéből, és el kell oszlatni az emberek félelmeit. Egyúttal intette a politikai vezetést a visszafogottságtól, utalva arra, hogy meglátása szerint az EU-pártiak eddig "túlságosan védekező módon" viselkedtek.

A hosszú távú, elsősorban gazdasági kihatásokat érezni lehet majd a kellő időben - jelentette ki a kancellár, és leszögezte: nem számol azzal, hogy az osztrák gazdaságra a Brexitnek jelentős kihatása lenne. Nagy-Britannia Ausztriának a nyolcadik legfontosabb exportpiaca.

Kern szerint az uniónak mind gazdasági, mind szociális kérdésekben reformokra van szüksége, azonban - vélte a kormányfő - az erről szóló párbeszédet nem elég Brüsszelben lefolytatni, hanem az európai fővárosokat is be kell vonni a folyamatba.

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár szerint "szomorú nap ez Európának", hiszen egy "mély bizalmi válság" mutatkozott meg. A gazdasági miniszteri posztot is betöltő politikus szerint az uniót ezek után már nemcsak béke- és jóléti szövetségként kell értékelni, hanem válságok, félelmek és nacionalista törekvések összességeként is.

Európa korábban megmutatta, hogy a válságokból megerősödve tud kilépni, most is erre van szükség - jelentette ki az alkancellár, aki szerint egy ideig nyugtalanság lesz a nemzetközi pénzpiacokon, azonban középtávon megnyugszanak a kedélyek. Ezért a középtávú következmények meghatározására van szükség - jelentette ki Mitterlehner.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közleményben üdvözölte a britek döntését, amely a párt szerint "a központosított politika és a tartós menekülthullám ellenében született". "Amennyiben az Európai Unió nem kezd hozzá azonnal átfogó és mély reformintézkedésekhez, ez az unió végét jelentheti" - olvasható az állásfoglalásban.

A pártot vezető Heinz-Christian Strache és Harald Vilimsky főtitkár közleménye arra is kitért, hogy a változások csakis Martin Schulz európai parlamenti elnök és az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker személye nélkül képzelhetők el.

"Amennyiben nem lesznek uniós reformok, és olyan országok is tagfelvételt nyernek, mint például Törökország, az unióban maradásról szóló szavazás Ausztriában is politikai célkitűzéssé kell, hogy váljon" - foglalt állást az FPÖ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.