Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2016. Április 02. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Butaság az öt másodperces szabály?

Butaság az öt másodperces szabály?

A földre esett ételt nem elég gyorsan felkapni, minden esetben meg kell tisztítani, mielőtt valami komoly fertőzést összeszednénk.

Magyarországon nem annyira, de a tengerentúlon nagyon elterjedt az úgynevezett "öt másodperces szabály" mely szerint a földre esett élelmiszerek továbbra is fogyaszthatóak, ha öt másodpercen belül felvesszük őket.

Nem tudni ki lehetett az, aki először kitalálta, hogy a baktériumok és más betegséget okozó élősködők rendkívül előzékenyen visszaszámolnak, mielőtt ellepnék a közéjük hullott falatokat, de jobban belegondolva a helyzet egyáltalán nem tűnik logikusnak.

Ezen a véleményen van Philip Tierno, a New York University School of Medicine mikrobiológusa, aki szerint bármilyen másodperces szabály hatalmas butaság. Ha az ember nem egy steril, orvosi műtőhöz hasonló tisztaságú szobában éli életét, semmiképpen nem szabad tisztítatlanul elfogyasztani a földre pottyant ételeket, mert azok nagy valószínűséggel azonnal baktériumok és vírusok fészkévé váltak.

Nem csak a cipőnkről a földre került mikrobákról van szó, de a WC-ről, a háziállatokról vagy a konyhába került ételekről is származhatnak, és ahol már nyers csirkehús megfordult, rögtön sejthető, hogy milyen veszélyek rejtőzhetnek a földön.

Természetesen nem arról van szó, hogy minden egyes földön landolt ételdarab életveszélyt hordoz magában, legtöbbjük esetében semmi sem történne, ha megennénk. De bármikor megtörténhet, hogy valamilyen kellemetlen fertőzés jut a gyomrunkba, ezért jobb biztosra menni - véli Tierno.

A kutatók megfigyelték, hogy az olyan potenciálisan veszélyes patogének, mint a campylobacter, a szalmonella vagy az E.coli, akár napokig életben maradnak a felületeken, sőt tovább is szaporodnak. A földön tenyésző bacik ilyenkor egy ragadós réteget, úgynevezett biofilmet hoznak létre magukon, ami segíti őket abban, hogy megtapadjanak, mondjuk a földre esett szalámidarabon.

Éppen ezért inkább szánjuk azt az öt másodpercet arra, hogy megtisztítjuk a földre esett ételt, hogy elkerüljünk egy komolyabb megbetegedést.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 21:31, péntek | Helyi

Felvonulással vette kezdetét a belvárosi lovas ünnep

Ma (augusztus 12-én) vette kezdetét a Belvárosi Lovas Ünnep „Tiszta forrásból” címet viselő kétnapos program, melyet a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Óvoda szervezett.

2022. Augusztus 12. 15:03, péntek | Helyi

Megnövekedett forgalom Bugac térségében

A hétvégén megrendezett hagyományőrző rendezvény miatt Bugac térségben nagyobb forgalomra kell számítani.

2022. Augusztus 12. 08:29, péntek | Helyi

Őshonos magyar halfajok tenyésztését tökéletesítették

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezték el.

2022. Augusztus 11. 15:05, csütörtök | Helyi

Forgalmirend-változások augusztus 14-20 között

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy az augusztus 14-20 között az alábbi forgalmirend-változásokra számíthatnak: