Hírek
2013. Szeptember 07. 12:08, szombat |
Életmód
Forrás: - szerk. -
Csontritkulás ellen K-vitamin
Ez a hazánkban eddig alig ismert vitamin új fejezetet nyitott a csontritkulás elleni küzdelemben.
Újabb és újabb kutatások és klinikai vizsgálatok megerősítették, hogy a K-vitaminok egyik fajtája, a K2 vitamin kulcsfontosságú a kalcium csontokba való beépüléséhez. Ez azért rendkívüli jelentőségű, mert a szervezetbe bevitt kalcium az erekben is lerakódhat, ezzel épp az ellenkező hatást érjük el, hiszen csak ártunk egészségünknek.
35 éves kor után csonttömegünk csökken
30 éves korunkra csontjaink elérik a legnagyobb erejüket és sűrűségüket. 30-35 éves kor után pedig a csonttömeg lassú leépülése kezdődik meg, mindenféle látható és érezhető tünetek nélkül. Nőknél a hormonális változás, a menopauza után még gyorsabbá válik a csontvesztés.
Önmagában nem elég csak a kalcium
A közhiedelemmel ellentétben a kalcium bevitele nem elég önmagában a csontritkulás megelőzéséhez, hiszen az önmagában szedett kalciumnak csak kis része jut el a csontokhoz.
A hatékony felszívódáshoz és beépüléshez szükség van K2 és D-vitaminra is.
Ha önmagában visszük be a kalciumot (K2 és D vitamin nélkül) akkor az lerakódhat az erekben és ez érelmeszesedéshez is vezethet. Képzeljük el ezt úgy, mint ahogy a vízkő lerakodik a csövek falán. Ezért nagyon fontos, hogy K2 vitamint is juttassunk szervezetünkbe a kalcium mellett.
Hogyan fejti ki hatását a K2 vitamin?
Legfontosabb szerepe a kalcium csontba épülésének elősegítése, emellett megakadályozza a kalcium érfalakon való lerakodását. Kétféle módon javítja a csontok állapotát: egyrészt fokozza az új új csont képződését, másrészt akadályozza a csontbontó sejtek túlzott működését.
Kalcium – D-vitamin – K2 vitamin a „három testőr”!
A K2 vitamin a D vitaminnal karöltve végzi feladatát, úgy hogy a D-vitamin a kalcium felszívódását segíti elő, a K2 vitamin pedig a csontokba való beépülését biztosítja. Orvosi kutatások bizonyítják a K2 és a D-vitamin egymást erősítő hatását.
Hogyan pótolhatjuk a K2-vitamint?
A régmúltban háziállataink szervezete képes volt a zöld növényekből előállítani ezt a vitamint, amikor legelőn, kertben tartották őket. A nagyüzemi állattartás elterjedésével ez megváltozott, így ezekben az ételekben (pl. marhahús, tej, vaj, tojás) ma már jóval kevesebb K2-vitamin található, mint régen. Ezért jelentek meg Európában – így Magyarországon is – olyan kombinált készítmények, amelyek a D-vitamint, Kalciumot és a K2 vitamint együttesen tartalmazzák.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód
Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából
Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.
2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód
Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon
Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.
2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód
Kormány-egészség
Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek
2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára