Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. December 15. 19:17, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Díjazták a Hetedhét ország mesemondó verseny legjobbjait

Díjazták a Hetedhét ország mesemondó verseny legjobbjait

Idén a városi könyvtár a Hetedhét Ország Mesemondó Találkozót a vírushelyzet miatt online formában tartotta meg.

A résztvevőktől 2021. november 30-ig várták a maximum 5 perces magyar népmese elmondásáról készült videófelvételt, melyeket szakmai zsűri bírált el. Az ünnepélyes eredményhirdetésre december 15-én került sor a Petőfi Sándor Városi Könyvtár kamaratermében.

A megjelenteket Abonyi Szilvia, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatónője köszöntötte, külön tisztelettel említve a zsűri tagjainak nevét: Kapus Bélánét (a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökét), Kállainé Vereb Máriát (könyvtárunk nyugalmazott igazgatóját), Andrási Endrénét (Szent Benedek PG Szakközépiskola könyvtáros pedagógusát, Eszes Gergelyt (szintén Szent Benedek PG Szakközépiskola pedagógusát), Répa Mónikát (Batthyány L. Ált Isk., Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusát), Hideg Jánost (a Kossuth Lajos Szakképző Iskola, magyar szakos pedagógusát), Dobos Matildot és Seres Antalnét (a könyvtár nyugalmazott könyvtáros kollégáit).

- Örömmel tölt el bennünket, hogy a már második éve tartó járványhelyzet ellenére is sokan jelentkeztek az idei mesemondó találkozóra, s majdnem ugyanannyian be is küldték a felvételeiket. Úgy tapasztaljuk, hogy gyerekeknek, felnőtteknek és pedagógusoknak egyaránt fontos a könyvtár által szervezett mesemondó találkozó, hiszen évről - évre lelkiismeretesen készülnek erre az őszi időszakban. Köszönjük, hogy megteszik ezt, látva, hogy szívüket, lelküket beleadják a mesélésbe – mondta köszöntő beszédében az igazgatónő.

Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt Weinper Zsuzsanna hegedűjátékával szórakoztatta a megjelenteket. Felkészítője Szeriné Bíró Ágnes tanárnő volt, a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa.

A mesemondó találkozón a 72 jelentkezőből végül 66 gyermek vett részt. A zsűri 4 korcsoportot értékelt (1-2. osztály, 3-4. osztály, 5. osztály, 6-7-8. osztály). Nagyon nehéz feladatnak bizonyult az elbírálás, hiszen sok tehetséges gyermek jelentkezett a megmérettetésre. A zsűri több szempontot is figyelembe vett a helyezések eldöntésénél, így például a meseválasztás, a szavak helyes kiejtése, a környezet, a ruházat, a hangsúly, a hangerő, az artikuláció, a testtartás stb.

Az ünnepélyes díjkiosztón a helyezést elért tanulókat Regéci Márta gyermekkönyvtáros szólította a zsűritagok elé, akik oklevéllel és ajándékkal jutalmazták őket.

Eredmények:

1-2. osztály

Zsűrielnök: Répa Mónika (Batthyány L. Ált Isk., Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola pedagógiatanár, dráma- és színházpedagógus, tanító) Zsűritag: Dobos Matild (nyugalmazott könyvtáros, óvónő, tanár)

  • I. helyezett Kotroczó Levente Dániel a Platán Utcai Általános Iskola 1/a. osztályos tanulója, a Kacor király című meséjével (Felkészítő: Kotroczó-Varga Renáta)
  • II. helyezett Horváth Dániel a József Attila Általános Iskola 2. osztályos tanulója, A szilvásgombóc című meséjével (Felkészítő: Horváth-Rekedt Gréta)
  • III. helyezett Papp Zsófia a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola 2/a. osztályos tanulója, A róka és a gólya lakomája című meséjével (Felkészítő: Pánczél Anita
  • Különdíjat kapott Bátori Krisztina a József Attila Általános Iskola 2. osztályos tanulója, Az okos lány című meséjével (Felkészítő: Bátoriné Farkas Éva) ésJuhász Hajnalka Orsolya a Platán Utcai Általános Iskola 2/b. osztályos tanulója, Az aranykocsi című meséjével (Felkészítő: Fazekas Katalin)

3-4. osztály

Zsűrielnök: Hideg János (Kossuth Lajos Szakképző Iskola, magyar szakos pedagógus) Zsűritag: Seres Antalné (nyugalmazott könyvtáros, magyar szakos pedagógus)

  • I. helyezett Vései Vanessza Dzsenifer a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola 4/b. osztályos tanulója, A bolond falu című meséjével (Felkészítő: Ürmösné Csányi Éva)
  • II. helyezett: Szóllát Zsóka a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola 4/a. osztályos tanulója, A három együgyű lány című meséjével (Felkészítő: Szóllátné Kolenyák Katalin)
  • III. helyezett Andrási Alíz a Platán Utcai Általános Iskola 3/a. osztályos tanulója, A kolbász, a béka és az egér című meséjével (Felkészítő: Bense Miklósné)
  • Különdíjat kapottGál Hunor Attila a Dózsa György Általános Iskola 3/b. osztályos tanulója, A dicsekedők című meséjével (Felkészítő: Kovácsné Kosztor Marianna)


5. osztály

Zsűrielnök: Kapus Béláné (nyugalmazott iskolaigazgató, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke, magyar szakos pedagógus) Zsűritag: Kállainé Vereb Mária (nyugalmazott könyvtárigazgató)

  • I. helyezett Fendrik Ádám a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola 5/b. osztályos tanulója, Az öregember és a pokróc című meséjével (Felkészítő: László Éva)
  • II. helyezett Mikulás Noémi Anna a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola 5. osztályos tanulója, Milyen öreg az ördög? című meséjével (Felkészítő: Lőrincz Hajnalka)
  • III. helyezett Rekedt-Nagy Panni a József Attila Általános Iskola 5/a. osztályos tanulója, A gróf, a kópé kondás meg a szarka című meséjével (Felkészítő: Jankovszkiné Dobó Anikó)
  • Különdíjat kapott Gál Péter Attila a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola 5/b. osztályos tanulója, A vénasszony és a halál című meséjével (Felkészítő: László Éva) ésSzabó László Áron a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola 5/b. osztályos tanuluója, A rátóti csikótojás című meséjével (Felkészítő: László Éva)


6-7-8. osztály

Zsűrielnök: Andrási Endréné (Szent Benedek PG, magyar szakos pedagógus, könyvtáros) Zsűritag: Eszes Gergely (Szent Benedek PG, pedagógus)

  • I. helyezett Solymosi Áron a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola 8/a. osztályos tanulója, Palkó és az ördög című meséjével (Felkészítő: László Éva)
  • II. helyezett Kovács Benedek Bátor a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola 7/b. osztályos tanulója, A három vándorló című meséjével (Felkészítő: László Éva)
  • III. helyezett Szórád Hanna a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola 6/b. osztályos tanulója, Bolondos Gyurka című meséjével (Felkészítő: Bakai Ildikó)
  • Különdíjat kapottVirág Réka a Dózsa György Általános Iskola 7/a osztályos tanulója, A három vándorló című meséjével (Felkészítő: Czigányné Forgó Zsuzsanna)

Abban az esetben, ha megrendezésre kerül a Katona József Könyvtárban a megyei mesemondó találkozó, a zsűri döntése alapján az alsó tagozatosok közül Vései Vanessza Dzsenifer, a felsősök közül pedig Solymosi Áron fogja képviselni városunkat.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)