Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Március 15. 17:44, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Dobogós helyen a félegyházi hentes és húszkészítmény készítők

Dobogós helyen a félegyházi hentes és húszkészítmény készítők

A dobogó mindhárom fokát elfoglalták a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium diákjai a Hentes és Húskészítmény Készítő Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.

Sőt a negyedik helyezett is a félegyházi mezőgazdasági iskola diákja.
Március 12-13-14-én rendezték meg Kiskunfélegyházán a Hentes és Húskészítmény Készítő Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, melynek a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont.

- Megtiszteltetés és elismerés az, hogy iskolánk szervezhette meg ezt a nívós versenyt – mondta Rózsa Pál igazgató a verseny eredményhirdetésekor március 14-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében. Büszkén szólt néhány gondolatban az iskolában folyó képzésekről és a tanulókról, mely nappali tagozaton közel 500 fő, a felnőtt képzést tekintve pedig közel 400 főt számlál.

- A város szívében elhelyezkedő iskola épületében a tanulók az elméleti ismeretek elsajátítása mellett, a mezőgazdasági képzések gyakorlati tevékenységeit a tangazdaságban végzik, ahol 296 ha-on tudnak gazdálkodni. Itt megtermelik a takarmányt, melyet a saját állatállományunk (szarvasmarha, juh, sertés, ló) tartását biztosítják. Az így meghizlalt sertések mennek a húsüzembe, ahol levágásra, feldolgozásra kerülnek. Tavaly az iskolai tanműhelyben 1500 sertést vágtak, 700 szarvasmarhát, emellett emu, strucc, bivaly bérvágására is rendszeresen sor kerül – részletezte az igazgató és azt is elárulta, hogy a tavalyi évben mintegy 4000 kg füstölt kolbász készült a tanüzemben, melyet 19.946 m vékonybélbe töltöttek.

- Ezek az adatok jól mutatják, hogy milyen volumenű termelés is folyik az oktatás mellett nálunk itt Kiskunfélegyházán – tette hozzá.

A néhány iskolát bemutató gondolatot követően az igazgató gratulált a verseny minden résztvevőjének. Leszögezte, hogy az elért eredményektől eltekintve mindenki győztes, aki részt vett ezen a nívós versenyen, hiszen az iskolákból, melyekből érkeztek a fiatalok, mindannyian a szakma legjobbjai.

Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt Kássa Tibor, a versenybizottság elnöke szólt a verseny részleteiről, mely nemcsak a diákoknak, hanem a versenybizottságnak is újszerű volt, hiszen a korábbiakhoz képest több feladat várta a résztvevőket.

Az interaktív feladat új eleme volt a versenynek, melyet 49,6%-ban tudott teljesíteni a csoport. A versenybizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy bizony haladni kell a korral és tudni kell bánni a számítógéppel is, ebben még sokat kell fejlődniük a fiataloknak.

A második feladatcsoport a szakmai ismereteket tartalmazta (hagyományos sertésvágási folyamat), mely már minden résztvevőnek közel állt a szívéhez. Ez persze meglátszódik az eredményeken is, hiszen 84,6%-ban tudták teljesíteni. Ugyanilyen jól sikerült megoldani a csontozási műveleteket, melyet jól mutat a 87,4% a teljesítmény is.

A következő feladat a húskészítmény előállítása volt, melyen 73,87% volt a teljesítménye a csoportnak. A feladat abból állt, hogy papíron meg kellett tervezni azt a terméket melyet gyártanak, majd a felsorolt alapanyagok, segédanyagok és fűszerek kiválasztását követően össze kellett állítani a töltőmasszát, majd a bélbe töltés következett. A csemege páros kolbász előállítását követően a készítmény tartósításának kialakítási lehetőségeiről kellett beszélni.

A legnagyobb százalékot (90,83%) elért részfeladat az értékesítés volt, melyben az előállított terméket a boltban el kellett adni és ajánlani kellett a vásárlóknak. Itt az volt a lényeg, hogy a fiatalok tudják milyen húsok és húskészítmények vannak a hűtőpultban és miből mit lehet készíteni. Valamint olyan kapcsolatot tudjanak kialakítani a vásárlóval, hogy azok elégedetten távozzanak.

Az utolsó feladat a szakmai portfólió elkészítése és annak magyarázata volt, melyet 79,10%-ban tudtak teljesíteni a fiatalok.

A versenybizottság elnökének részletes magyarázata után következett az eredményhirdetés, melyen megtudtuk, hogy a 10. helyezéstől kezdődően a versenyzők a verseny követelményeit 71 % felett teljesítették, ezért a versenybizottság javaslata alapján, a szakmai vizsgán mentesülnek valamennyi vizsgatevékenység teljesítése alól, 100 százalékos teljesítménnyel és jeles eredménnyel. Valamint az első három helyezett tanulót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara meghívta az április 26-án, Budapesten, a Hungexpo területén megrendezendő Szakma Sztár fesztiválra, ahol az ünnepélyes eredményhirdetésre is sor kerül majd.

Az első három helyezést elért versenyzők, eredményeiktől függetlenül, névsor szerint a következők: Dósai Tibor Dániel, Németh László és Paul Zsolt. Mindhárom tanuló a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium tanulója. A diákok oktatói és felkészítői Dénes Zoltán, Ficsór Andrea, Tóth Vencel, Patyiné Gyóni Márta voltak.

  • 4. helyezett: Fricska László (Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium)
  • 5. helyezett: Gál Miklós Lajos (Debreceni SzC Irinyi János Technikum)
  • 6. helyezett: Gyulai Sándor (Debreceni SzC Irinyi János Technikum)
  • 7. helyezett: Surmann Ádám Péter (KM ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari- Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – Budapest)
  • 8. helyezett: Kruchió Zsolt Antal (Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Technikum Szakképző Iskola és Kollégium)
  • 9. helyezett: Dvornik Sándor Gergő(KM ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari- Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – Budapest)
  • 10. helyezett: Juhász Máté(Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola – Kaposvár)
  • 11. helyezett: Mocsár Vendel (Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola – Nyíregyháza)
  • 12. helyezett: Bogdán László(Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola – Kaposvár)

Az eseményt néptáncosok bemutatója és az iskola egykori tanulója, Földi Jácint trombitaművész játéka színesítette.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.