Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Március 11. 07:20, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Donald Trump 8,6 milliárd dollárt kér a 2020-as költségvetésben a határfalra

Donald Trump 8,6 milliárd dollárt kér a 2020-as költségvetésben a határfalra

Donald Trump amerikai elnök 8,6 milliárd dollárt kér majd az amerikai-mexikói határon építendő falra a hétfőn előterjesztendő 2020-as költségvetésben - értesült kormányzati forrásból a The Wall Street Journal.

A lap információi szerint a kormány megkezdte és már csaknem be is fejezte egy 111 mérföld (179 kilométer) hosszúságú falszakasz építését a déli határon, és rendelkezésére áll a 722 mérföldes (1162 kilométeres határszakaszra tervezett fal építési költségének fele. E határszakaszon vagy új falat építenek vagy a meglévő kerítést újítják fel.

A költségvetésben kért 8,6 milliárd dolláros összeg lehetővé tenné a teljes falszakasz építésének finanszírozását, és a kormányzat egyúttal visszaadná a katonai építkezésekre szánt alapokból elvont összegeket.

A The Wall Street Journal véleménye szerint a demokrata többségű képviselőházban valószínűleg "makacs ellenállás" fogadja majd a költségvetésnek ezt a tételét. Részben azért, mert a demokrata párti politikusok szükségtelennek tartják az elnök szerint a menekültek áradatának visszaszorítását célzó falat, részben pedig mert a törvényhozás a kormányzat idei működéséhez szükséges költségvetés megszavazásakor 1,38 milliárd dollárt szavazott meg a határ biztonságának megteremtéséhez. Igaz, ez az összeg falépítésre nem, csakis a határvédelmi eszközök modernizálására használható fel.

A Fox televízió megkérdezte a költségvetési tervezetről és a várható vitáról a Fehér Ház gazdasági főtanácsadóját. Larry Kudlow azt hangoztatta, hogy komoly vitára számít, és hozzátette, hogy Donald Trump elnök kitart a fal építése és a határbiztonság megteremtése mellett.

Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányának egyik ígérete az amerikai-mexikói határon építendő fal volt. Érvelése szerint a fal felhúzásával megfékezhető lenne az illegális migránsok áradata és a kábítószer-kereskedelem. A demokraták azonban elutasítják a követelést, és ez vezetett az Egyesült Államok történetének leghosszabb, 35 napig tartó kormányzati leállásához. A demokraták ugyanis nem szavazták meg a kormányzat működéséhez szükséges költségvetésben kért összeget a falépítéshez.

Hosszas egyeztetés után a törvényhozók adtak 1,28 milliárd dollárt a határbiztonság megerősítésére, de Trump bejelentette, rendkívüli állapotot hirdet annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a falépítéshez. A képviselőház már megszavazta azt a határozatot, amely a rendkívüli állapot visszavonására kötelezné az elnököt, a szenátus pedig a héten voksol erről. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője a napokban jelezte: valószínűleg megvan a szükséges számú voks a határozat elfogadásához. Ezzel együtt is a törvényhozási kétharmad nem lesz meg és Donald Trump vétóval élhet a döntés ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése