Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. November 22. 05:39, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Dr. Csernus hajmeresztő előadása Kiskunfélegyházán

Dr. Csernus hajmeresztő előadása Kiskunfélegyházán

Annyi bizonyos, hogy közönyösen, unottan senki nem távozott Dr. Csernus Imre november 21-én, a Művelődési Központban tartott előadásáról.

Annyi bizonyos, hogy közönyösen, unottan senki nem távozott Dr. Csernus Imre november 21-én, a Művelődési Központban tartott előadásáról. A pszichiáter laza stílusával és közvetlen hangnemével pillanatok alatt bárkiről lerántotta a leplet és megismerhettük ki is rejtőzik tulajdonképpen a szürke hétköznapokon viselt álarc mögött.

Ki ne ismerné az ország "kiabálós" pszichiáterét, aki a Viasat 3 televíziós csatornán sugárzott Bevállalja? című műsorral lett népszerűvé? Azt azonban már kevesen tudják, hogy Jugoszláviában született 1966-ban és 18 évesen került Budapestre. Több könyvet is írt: Drogma, Bevállalja?, Bevállalom!, Titkok, elhallgatás, őszinteség, Ki nevel a végén?, A nő, A férfi, Felnőtt húsleves, A fájdalom arcai, Drogma (átdolgozott és bővített, melyben Csernus doktor saját magát is “elemzi” és vallja, hogy a nyolc évvel korábbi stílusa ma már idegen számára), A kiút.

Hitvallása: "Nem hiszek abban, hogy ha egy ember belesétál egy gödörbe a saját lábán, hogy abból nem tudna kisétálni, szintén a saját lábán. Ezért nem hiszek abban, hogy vannak reménytelen esetek. Nincsenek. Mindig van kiút.”

Városunkban tartott előadása az "Ellentétek vonzásában" címet viselte. Mint az este folyamán kiderült, két okból is: "Van aki azért jött el az előadásra, hogy megbizonyosodjon a tündérmeséről, hogy tényleg vonzzák egymást az ellentétek. Van aki azért jött el, mert ennek megcáfolását várja Tőlem."

Tulajdonképpen ezzel már fel is vetődött az első kérdés, hogy ki miért ment az előadásra és mit vár tőle. A pszichiáter nem hazudtolta meg önmagát stílusát illetően, de egyöntetű döbbenet látszódott az arcokon, egy-egy megnyilvánulását követően. Más TV-ben, youtube-on, videon "kívülállóként" megnézni az előadásait, mint élőben, közvetlen résztvevőjeként a cselekményeknek és a párbeszédeknek. A művelődési ház színültig megtelt termében valóban "megfagyott" időnként a levegő a kínos kérdésektől, helyzetektől, de a pszcihiáter már az elején leszögezte, hogy sokaknak nem fog tetszeni a lelkük kitárulkozása és a "ciki faggatózás". Mindazonáltal leszögezte, hogy tőle mindenki csak őszinteséget és nyíltságot kap, amin "megbántódni, vérig megsértődni, bepukkadni" senkinek nincs oka. Valóban senkit nem kényszerített arra, hogy kitárulkozzon az egész publikum előtt, de 21 éves munkatapasztalattal a háta mögött, és különös kisugárzásának köszönhetően valahogyan mégis sikerült a közönség közül kiválasztottakat szóra bírni, hogy őszintén valljanak önmagukról.

Más szóval nem lehet jellemezni, mint hátborzongató, ahogy egy pillantásból, egy mosolyból, gesztusból, testtartásból, hanghordozásból mi minden következtetést lehet levonni egy jellemről. Mindezt nem kulisszatitokként kezelte a pszichiáter, hanem elmondta azt is, hogyan ismerjük meg azokat az embereket, akik nem őszinték, boldogtalanok és hazudnak önmaguknak is. Akik pedig önmaguknak hazudnak, azok nem őszintén a társukkal sem. Ezzel a felvezetéssel kezdődött meg az előadás magjának, a boldog párkapcsolatnak a kifejtése.

Összességében elmondható, hogy különös és rendhagyó előadáson vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a művelődési központba és abban is biztos vagyok, hogy vélemény nélkül senki nem távozott. Botrányos? Elgondolkodtató? Tanúlságos? Meghökkentő? Ezer féle jelzővel lehetne illetni, de az este folyamán bebizonyosodott, hogy tényleg lehet "sírva vigadni", mert a legmélyebb érzések, a legkínosabb kérdések is könnyed komikummal átitatva kerültek terítékre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.