Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 13. 14:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Drágul a hús, a pénztárcánkhoz igazítjuk a napi menüt

Drágul a hús, a pénztárcánkhoz igazítjuk a napi menüt

Egyre többet hallani arról, hogy a csirkemellért várhatóan 50, míg a combért kilónként 20-30 forinttal fizethetünk többet hamarosan.

Májusig újabb emelés várható, így a csirkemell nagyjából 100, a comb pedig 60 forinttal lesz drágább az év elejéhez képest. A Baromfi Terméktanács közlése szerint a csirkehús drágulásának oka az egyre emelkedő üzemanyagár, a munkabérek kényszerű növelése, a három hónap alatt drasztikusan drágább takarmány, valamint a nagy hideg miatti plusz energiafelhasználás.

Az egyik gyulai húsbolt alkalmazottja azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy az olcsóbb áruk a legkelendőbbek, így például a far-hát, de azért a szárnyat, a combot is viszik. Aki megteheti, csirkemellfilét vásárol. Sebestyén Antal békéscsabai hentes elmondta, korábban az üzletbe belépők a húsokat szemrevételezték, manapság előbb inkább az árlistát. Náluk is az akciós termékek iránt a legnagyobb a kereslet. Sok esetben a háziasszony nem otthon találja ki, hogy mit főz vagy süt, hanem a boltban talált olcsóbb húshoz igazítja a menüt. Vannak, akiknél számít, hogy honnan származik a hús, és a magyart részesítik előnyben. Nem mintha külföldön nem értenének a jószágtartáshoz, a húselőállításhoz, de nem tudni, hogy mennyit utaztatták az adott árut, illetve mennyire friss.

A disznóhúsnál is tartják még az árakat, de a drágulás itt is csak idő kérdése. Az élősertés kilója áfával már az 500 forintot közelíti, a megyénkbeli hentesek vadásszák üzleteikbe a nagysúlyú háztáji disznókat, de nemigen találnak. Kínkeservesen jutunk nagysúlyú sertéshez, leálltak a háztáji tartással az emberek – ezt mondta Varga Géza, a békéscsaba-mezőmegyeri vágóhíd tulajdonosa. Régen minden második ház óljaiban ott röfögött vagy tíz hízó, most minden tizedikben akad esetleg egy, az is saját részre. Ezt erősítette meg a húsboltokat működtető Ottlakán György is. Régebben fizetéskiegészítésre is jó volt a sertéstartás, manapság viszont a magas költségek, főként a takarmányár miatt inkább viszi, mint hozza a pénzt a hizlalás. Aki tart disznót, az is jellemzően egy-két darabot magának, a családnak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára