Városlista
2023. szeptember 22, péntek - Móric

Hírek

2022. Szeptember 20. 16:32, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

E-cigi: veszélyes szokás terjed

E-cigi: veszélyes szokás terjed

Magyarországon illegálisnak számít az ízesített dohánytermékek árusítása, így az elektromos cigarettákhoz használatos, ízesített utántöltő-folyadékhoz sem lehet törvényesen hozzájutni.

Vannak, akik ezt a szabályt megkerülve inkább maguknak kotyvasztanak ilyen folyadékot – csakhogy ezzel óriási veszélynek teszik ki magukat.

Az elektromos cigaretta egy nikotin bevitelére alkalmas elektronikus termék, amelyeket kizárólag 18 éven felülieknek árusíthatnak. Ennek ellenére a fiatalabbak körében is egyre elterjedtebb a használata. A tinédzserek körében jellemzően az teszi népszerűvé az eszközt, hogy nincs árulkodó cigiszaga, valamint ízesített utántöltőfolyadékai könnyen beszerezhetőek az internetről – egyébként illegálisan.

Vannak azonban olyanok is, akik – a szabályozást megkerülve – inkább házilag keverik ki az utántöltésre szolgáló folyadékot, mások pedig házilag „turbózzák fel” az eszközt. Ez viszont rendkívül kockázatos lehet – hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A házilag kikevert folyadék veszélyei

Az otthon kotyvasztás eredményeképpen ellenőrizetlen minőségű vegyi anyagok kerülhetnek a folyadékba, amelyet aztán az e-cigarettát használók elszívnak. Különösen kockázatos továbbá, hogy így a nikotint is túl nagy mennyiségben adagolhatják a folyadékhoz, ennek pedig beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

„Sok esetben nemcsak nikotin kerül a folyadékba, hanem olyan tiltott anyag is, mint a tetrahidrokannabinol, azaz a THC. Az Egyesült Államokban például az e-cigaretta használók 18 százaléka gőzölt már kannabiszt” – írta az OGYÉI.

Mi van az e-cigi gőzében?
A hagyományos dohánytermékekben is megtalálható, függőséget okozó anyag, a nikotint az elektromos cigaretták utántöltéséhez használatos folyadékok is tartalmazzák – gyakran még azok is, amelyek csomagolása egyébként 0 százalékos nikotintartalmat ígér. Az eszközben keletkező gőzt belélegezve számos rákkeltő vegyi anyag és apró részecske is bejut a tüdőbe, a folyadékok pedig gyakran nehézfémeket – például nikkelt, ónt vagy ólmot – is tartalmaznak, amelyek szintén károsítják az egészséget.

Az otthon barkácsolt e-cigi is kockázatos

Mivel egyes internetes oldalakról az e-cigaretták alkatrészeit is be lehet szerezni, egyre többen vállalkoznak arra is, hogy saját maguknak szerelik össze, illetve testre szabják, átalakítják az eszközt. Akkumulátorral működő elektronikus termék lévén azonban az e-cigi tűz- és robbanásveszélyes, az otthoni barkácsolás tehát igen kockázatos.

További veszélyt jelent az is, ha valaki nagyobb teljesítményű akkumulátort szerel az eszközbe. Így ugyanis az utántöltőfolyadék jó eséllyel túlhevül, amely növeli toxikus kibocsátás mértékét. A házilag összeszerelt eszközöknél egészségügyi problémát okozhatnak a nem megfelelő minőségű alkatrészek is, azokból ugyanis nehézfémek oldódhatnak ki a használat során.

Hosszú távú hatásairól még nem sokat tudunk

Az OGYÉI egy másik összefoglalójában arra is kitért, hogy az e-cigaretta még mindig egy viszonylag új terméknek számít, így még nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen hosszú távú egészségügyi hatásai lehetnek. Ami viszont biztosan kijelenthető, az az, hogy a dohánytermékekkel bevihető nikotin erősen addiktív, a fejlődő magzatok számára mérgező, valamint negatívan befolyásolhatja serdülők és a fiatal felnőttek agyfejlődését. Ezenkívül több olyan eset is ismert már, amikor felnőttek vagy gyermekek súlyos mérgezés szenvedtek el az e-cigi tartályában lévő folyadékot lenyelése, felszívása, illetve a bőrükhöz vagy szemükhöz érintése következében.

(Nyitófotó illusztráció / forrás: HVG.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 21. 21:31, csütörtök | Helyi

Természetvédelmi vetélkedő a Péteri-tónál

A Batthyány Lajos Általános Iskola 3 főből álló csapata is részt vett a Petőfiszállási Kistérségi Természetvédelmi Vetélkedőn szeptember 20-án szerdán.

2023. Szeptember 21. 21:19, csütörtök | Helyi

A piros sipkás vidám fickó

Lázár Ervin Program keretében a Ciróka Bábszínház előadását tekinthették meg a Batthyány Lajos Általános Iskola 2. évfolyamos tanulói.

2023. Szeptember 20. 21:45, szerda | Helyi

Euronics üzlet nyílik Kiskunfélegyházán

2023. szeptember 25-én megnyitja első kiskunfélegyházi áruházát hazánk legnagyobb üzlethálózattal rendelkező elektronikaicikk-kereskedője, a magyar tulajdonban lévő Euronics.

2023. Szeptember 18. 13:43, hétfő | Helyi

II. Mezgés traktoros felvonulás és I. traktoros verseny

Traktoros felvonulást és versenyt szervez a MEZGÉ.