Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2017. Április 22. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Egészen az Arktiszig eljut a műanyag hulladék

Egészen az Arktiszig eljut a műanyag hulladék

Kutatók figyelmeztetése szerint egészen az Északi-sarkvidékig szállítják az óceáni áramlatok az Európa és az Egyesült Államok körüli vizekbe kerülő műanyag hulladékot,

amely aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet.

A szakemberek szerint a Grönlandtól keletre hullámzó vizekben és a Barents-tengerben talált műanyag hulladékok mennyisége jóval nagyobb annál, mint amit az ilyen gyéren lakott régióktól várna az ember.

“A jelek szerint az Atlanti-óceán északkeleti szektora a végső nyughelye a vízfelszínen utazó műanyag hulladékoknak” – húzták alá a kutatók a Science Advances című folyóiratban közölt tanulmányukban.

Az Északi-sarkvidék 42 pontján gyűjtöttek be mintákat a kutatók 2013-ban a Tara kutatóhajóval, és eredményeik szerint négyzetkilométerenként több százezer, főleg apró műanyag hulladék található az Atlanti-óceán északkeleti régiójában. A szemét döntő része láthatólag régen került a vízbe, és Európa, valamint Észak-Amerika felől sodródott fel északra.

“Az Északi-sarkvidék vizeiben lebegő műanyag szemét 99 százaléka Grönland és a Barents-tenger környékére koncentrálódik” – mondta a kutatást vezető Andrés Cózar, a Cádizi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy az északi sarkkör többi részén ugyanakkor csak nagyon kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem található műanyag szemét.

A szakemberek rámutattak, hogy a globális felmelegedés következményei, így a tengeri jég csökkenése miatt az Északi-sarkvidék még sebezhetőbbé válhat a környezetszennyezéssel szemben.

A tanulmány szerint “külön aggodalomra” ad okot, hogy a műanyag hulladék hatással lehet a törékeny arktiszi vadvilágra, különösen a tengerfenék közelében, ahová a műanyagdarabok végül lesüllyednek.

Címkék: hulladék, műanyag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.

2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat

Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.