Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Március 21. 19:00, szombat | Bulvár
Forrás: - szerk. -

Egészségügyi tévedések

Egészségügyi tévedések

Sok mítosz makacsul tartja magát még manapság is – ideje hát, hogy utánajárjunk, mennyi a valóságtartalmuk.

Fül tisztítása: legjobb a fülpiszkáló
Véletlenül sem. Először is a fülzsírnak természetes védőszerepe van. A fülpiszkálóval csak egyre mélyebbre nyomkodjuk, ami egy idő után összeáll, és a hallójáratba dugó keletkezik. A felgyülemlett zsírt a gyógyszertárban kapható speciális olajos (glicerin- vagy mandula-) oldattal lehet felolvasztani és eltávolítani.

Félhomályban olvasás: rontja a szemet
Dajkamese. Jelenleg egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy a gyenge fényviszonyok melletti olvasás rontaná a szemet. Egy dolog biztos csupán: a félhomályban való olvasás jobban megterheli a szemet, aminek következtében könnyezés, gyakori pislogás vagy fókuszálási nehézségek léphetnek fel.

Pattanásokat okoz: zsíros ételek és a csoki
Szerencsére nem. Több komoly kutatást is végeztek ezzel kapcsolatban, és kiderült, hogy ezeknek vajmi kevés közük van a pattanások kialakulásához. Az egyetlen olyan alapanyag, ami az aknés bőr állapotát befolyásolja, az a jódozott konyhasó. Ha valamilyen élelmiszer elfogyasztása után a bőrünkön látható változást tapasztalunk, az általában allergiás reakció.

Terhesség alatt: kettő helyett kell enni
Csak azt ne! Várandósság alatt ugyanis mindössze körülbelül 10%-kal több kalóriára van szüksége a szervezetnek.

Csecsemőknek: melegben vizet is kell adni
Egyáltalán nem. Amíg nem esznek szilárd ételt, nincs szükségük rá, csupán anyatejre vagy tápszerre. A víz még talán ártalmas is lehet, hiszen a babák fejlődő veséi nem képesek megbirkózni az extra mennyiségű folyadékkal elég gyorsan, ezáltal egyensúlyhiány alakulhat ki a szervezetükben a víz és a nátrium arányai között.

Orrvérzés: hátra kell hajtani a fejünket
Nem igaz. Olyankor ugyanis a vér visszafolyik az orrunkba, lenyelve a gyomrunkba jut, és ettől rosszul lehetünk, sőt hányhatunk is. Hajtsuk inkább előre a fejünket, és tegyünk egy hideg vizes ruhát a tarkónkra, és az orrnyergünkre, hogy az erek összehúzódjanak. Az is segít, ha az orrlyukat betömjük géz- vagy vattapamaccsal, amely megtelik, és a nyomáskiegyenlítődés miatt eláll a vérzés.

Sokszor begyulladó mandula: ki kell venni
Inkább ne! A mandulák olyan fontos anyagokat termelnek, amelyek felveszik a harcot a légutakba kerülő kórokozókkal szemben. Csak akkor kell kivenni őket, ha évente 4-5 alkalommal lesznek rajtuk tüszők, vagy szövődményként tályog alakul ki, esetleg a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel.

Kevés alvás: táskás szemek
Dehogy. A kettő között nincs semmilyen összefüggés. A szem alatti táska kialakulása inkább genetikai adottság: a szemüreg területéről zsír rakódik le a bőr alá, és ez okozza a dudort, amely miatt fáradtnak tűnünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.