Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2020. Október 04. 09:23, vasárnap | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Egy alkotóművész, aki az alapok lefektetését hagyta utoljára

Egy alkotóművész, aki az alapok lefektetését hagyta utoljára

Tóth Tamásnak, a Holló László Képzőművész Kör tagjának nyílt bemutatkozó kiállítása október 2-án az Ágyú Kézműves Sörgalériában.

Tamás Kiskunfélegyházán született és itt is él. Szabadidejében a Holló-körben tevékenykedik, amelynek műtermét gondozza, és programokkal tölti meg. Autodidakta módon sajátította el a szakma csínját-bínját. Az alkotótáborokban kérdez társaitól, mindent alaposan megfigyel, majd saját tapasztalataival összefonva a tanultakat veti vászonra vagy épp lemezre gondolatait, érzéseit.
Alkotói tevékenységét olajfestmények készítésével és a pusztatű, avagy hidegtű grafikai eljárás elsajátításával kezdte. Az akvarellel (vízfestékkel) való festést - mely az akadémiákon az első lépés, a „biztos kéz” elsajátítására szolgál – csak most kezdi gyakorolni.

Tamás pénteken megnyílt bemutatkozó tárlatát Király György Barcsay-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep lakója nyitotta meg:

– Bemutatkozni a városban, ahol élünk, nem kis dolog, nem könnyű feladat. Hiszen az alkotás, kitárulkozás. Megmutatja az alkotó képességeinek csúcsát, mesterségbeli, szellemi és lelki életének mélységét. Az itt látható kiállítás olyan, mint egy haikugyűjtemény: könnyed hatású képek, amelyeket tökéletesen hoztak létre – mondta megnyitó beszédében Király György.

- A zenei világban kamunak azt a hangot hívják, amely egy nem tisztán lefogott hang, tehát csak a hang “látszatát” kelti. Ez a képzőművészetben is komoly veszély. Szerencsére Tomi képein nincs ilyen. Amit ki akar mondani, azt a lehető legtisztább eszközhasználattal, mondhatjuk úgy: kertelés nélkül teszi meg. Ez azonban nem könnyű dolog. Ezt csak az képes megtenni, akiben nincs félsz, aki tisztán érzékeli képességeit és mondanivalójának tartalmát – részletezte a festőművész, aki beavatta a megnyitón jelen lévő népes közönségnek a Tamás által alkalmazott pusztatű technikát is.

A hidegtű egy olyan sokszorosító grafikai eljárás, ahol a lemezbe alapozás nélkül karcolják a rajzot, tükörfordítva. A fizikai behatástól pedig alig látható sorja alakul ki a vonal mentén, ahol a festék maga megtapad. Az eredmény egy finom, enyhén homályos rajzolat. De ez még csak a technika, amihez bátor kéz kell, ugyanis nincs változtatási lehetőség.

Tamás leleményességét jól mutatja, hogy a lemez helyett plexit is használ. S, hogy milyen motívumok kerülnek ki Tamás kezei közül? Táj- és arcképek. Táj esetében a környezetéből meríti az ihletet: elsősorban Félegyháza és Tiszaalpár, arcképek esetében pedig a helyi kötődésű ismert emberekről készít karcot: Móra Ferencről, Dulity Tiborról, Holló Lászlóról.

Talán egyszer szerencsénk lesz megcsodálni egy arcképcsarnokot is Tamás karcaiból. A mostani kiállításon ízelítőként látható hidegtű alkotások alapján minden bizonnyal nagy érdeklődés kísérné azt a tárlatot is. A most felsorakoztatott alkotásokról bővebben október 17-én fog mesélni maga az alkotó a sörgalériában egy tárlatvezetés keretében.

Az ünnepélyes kiállítás megnyitót Nagy Zsolt színesítette szájharmonika és ének előadásával. A megnyitót követően pedig Zoltán Zoltán gitárestje szórakoztatta a látogatókat.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)