Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Május 18. 14:09, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Egy magyar férfi is részt vett az amerikai gigacsalásban

Egy magyar férfi is részt vett az amerikai gigacsalásban

Vádalku keretében bűnösnek vallotta magát szerdán Washingtonban egy 31 éves magyar férfi, aki két társával együtt létrehozott egy hamis internetes áruházat...

Amelynek segítségével a csoport több mint 1 millió dollárt csalt ki olyan emberektől, akik gépkocsit, teherautót és motorcsónakot akartak vásárolni.

Cs. István László budapesti lakost az észak-karolinai Charlotte repülőterén tartóztatták le február 10-én. A férfi banki csalás elkövetésére irányuló összeesküvésben és hamis útlevél felhasználásában vallotta magát bűnösnek a washingtoni körzeti szövetségi bíróságon, és egyúttal beleegyezett 756 511 dollár – a kicsalt pénz rá eső részének – visszafizetésébe.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közleménye szerint a vádlott és társai amerikai vásárlók számára nem létező autókat és motorcsónakokat kínáltak 2011. június 1. és augusztus 31. között. Cs. a két cinkosa segítségével három hónap alatt összesen 45 bankszámlát nyitott az amerikai fővárosban, valamint New York, New Jersey, Pennsylvania, Maryland és Virginia államban. A becsapott vásárlók ezekre a számlákra utalták át a járművásárlásra szánt pénzt. A számlanyitáshoz hamis görög és portugál útleveleket, valamint amerikai jogosítványokat használtak.

A The Washington Examiner szerint a magyar bűnöző a műveleteket egy, a washingtoni Dupont Circle közelében található szállodából irányította. A csoportnak bérelt UPS-fiókja is volt, hogy Washington környéki címet tudjon felmutatni. A járműveket az eBayen és a Cars.com-on hirdették meg, magukat AMZ Vehicle Brokers vagy Vehicle International Brokers néven emlegetve.

Egy-egy becsapott vásárlót a csalók átlagosan 20 ezer dollár kifizetésére vették rá. Az áldozatok száma több mint 60 volt. A megrendelt járműveket sohasem szállították le.

Az ügyben augusztus 17-én hirdetnek ítéletet. A törvény értelmében vádalku nélkül a magyar csalóra akár 40 évi szabadságvesztést is kiszabhatnának. Cs. beleegyezett abba, hogy segít az amerikai hatóságoknak az ügy szálainak felgöngyölítésében.

A magyar csaló két társának nemzetiségét az ügyről beszámoló amerikai források nem közölték, mindössze arról írtak, hogy a csalás „nemzetközi” volt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.