Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 13. 16:00, kedd | Belföld
Forrás: Orientpress Hírügynökség

Egyre többen vágynak magánkórházakba

Egyre többen vágynak magánkórházakba

Évente mintegy 20 százalékkal többen keresik fel a magánszakrendeléseket, melyek forgalma már eléri a 1,5 milliárd forintot, a pácienseinek száma pedig a 100 ezret.

Évente mintegy 20 százalékkal többen keresik fel a magánszakrendeléseket, melyek forgalma már eléri a 1,5 milliárd forintot, a pácienseinek száma pedig a 100 ezret. Az egykori Telki Kórház szakrendelőjét Lantos Csaba volt OTP-vezérhelyettes cége vásárolta meg. A befektető célja nem titkoltan teljes körű egészségügyi magánszolgáltatás kiépítése Magyarországon - olvasható a Világgazdaságban.

Lehet ma Magyarországon magán-egészségügyi szolgáltatást törvényes keretek között is nyereségesen működtetni, de ehhez vagy nagyon sok pénz, vagy sok év türelem kell – véli Lantos Csaba. Az ismert pénzügyi szakember nem a levegőbe beszél: mielőtt megvette volna az egykori Teli Kórházhoz tartozó Budakeszi úti szakrendelőt, cége, a Lantos Befektetési Zrt., Róbert Károly Magánklinika néven magánkórházat nyitott a Nyírő Gyula Kórház egyik elhagyott épületében, másik érdekeltsége, a Futurmed vagyonkezelő Kft. pedig tulajdonosa a Sasadi úti Szakrendelőt és a nógrádgárdonyi Főnix Kastélyszanatóriumot működtető, valamint foglalkozás-egészségügyi szolgáltatással és betegszállítással is foglalkozó Főnix-Med Zrt-t-nek. Lantos Csaba így igazán képbe került az egészségügyben is, amelyben ő továbbra is komoly potenciált lát, szemben az első magyar magánkórház, a Telki Kórház alapítójával.

Az első hazai magánkórház alapítója, Kovács Gábor végleg kiszáll az egészségügyből, tavaly adott túl a teljes fekvőbeteg-részlegen, amellyel az óta sem kezdett semmit új tulajdonosa, aki információink szerint az egykor építőipari vállalkozó Murányi Ferenc. A most értékesített Budakeszi úti szakrendelő után Kovács Gábor hamarosan megválik két foglalkozás-egészségügyre szakosodott cégétől is, ezzel végképp kiszáll az egészségügyből. Mint kissé keserűen megjegyezte: túlságosan optimista volt, amikor 1998-ban azt gondolta, a tisztább viszonyok felé mozdul a magyar egészségügy. Ő akkor azzal a céllal fektetett az egészségügybe, hogy hálapénzmentesen, a sorban állást elkerülve, szigorú számlaadási fegyelem mellett piaci alapon működő, minőségi ellátást nyújtó intézményt hozzon létre. Ám amikor legálissá vált a hálapénz, nyilvánvaló lett, hogy azzal az átlátható működés nem versenyezhet, ráadásul az évek során a Telki Kórház Kft. csak vitte a pénzt. Ennek ellenére Kovács Gábor szerint van jövője Magyarországon a magán-egészségügynek, de ő ebben a jövőben már nem kíván részt venni.

Lantos Csaba komplex, a megelőzés, a gyógyítás és a rehabilitáció területét egyaránt magába foglaló egészségügyi magánszolgáltatást szeretne itthon kiépíteni. De nem egyedül: mint fogalmazott, ő nem magányos harcos, hanem csapatjátékos, aki erről az akvizícióról is befektetőtársaival közösen döntött. Szerinte az a lassú, de szisztematikus építkezés, amelyet az érdekeltségeikbe tartozó cégek, illetve az általuk működtetett egészségügyi szolgáltatók képviselnek, egyértelműen bizonyított: a korábbi évek veszteségeivel szemben 2013-ban már a kórház is csaknem 27,5 millió forint adózott eredményt hozott. Számításaik szerint szerteágazó tevékenységükkel az elmúlt években már legalább 2 milliárd forint közpénzt takarítottak meg az OEP-nek, vagyis ennyi „többletszolidaritást hoztak létre” - mondta Lantos Csaba.

A helyzet pedig „fokozódik”, évről évre ugyanis átlag mintegy 20 százalékkal többen keresik fel a magánszakrendeléseket. A volt Telki-szakrendelővel együtt a cégek forgalma már eléri a 1,5 milliárd forintot, pácienseinek száma a 100 ezret, alkalmazottainak száma pedig meghaladja a százat. Ezen felül 160 orvossal állnak – döntően szerződéses – kapcsolatban, és Lantos Csaba bízik abban, hogy egyre többeknek tudnak olyan szintű legális jövedelmet biztosítani, hogy megérje itthon maradniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal