Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2018. Március 06. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Élelmiszerek, melyektől gyorsabban öregszünk

Élelmiszerek, melyektől gyorsabban öregszünk

Fontos, hogy tisztában legyünk vele: hogy mit eszünk, nem csak egészségünkre van komoly hatással. Bizonyos ételek fogyasztása felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat.

Részben hidrogénezett olajak

Ezt a zsiradékfajtát leggyakrabban feldolgozott élelmiszerekben találhatjuk meg. Támogatják a szervezetben a gyulladások kialakulását, ami sejtszintű károsodást, öregedést okozhat. Kutatások szerint a transzzsírokként is ismert zsiradékok sokkal több élelmiszerben találhatóak meg, mint amennyinek a csomagolásán feltüntetik. Éppen ezért a legbiztosabb, ha a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását a lehető legjobban megpróbáljuk csökkenteni, és minél kevesebb előre csomagolt ételt fogyasztani.

Hozzáadott cukor

A cukorban gazdag étrend nemcsak az egészséget, de a külsőnket is károsítja. A véráramba kerülő felesleges cukor kollagénvesztéshez vezet, amitől az ízületeink gyengébbek, bőrünk pedig kevésbé feszes, fénytelenebb, rugalmatlanabb és ráncosabb lesz. A sejtszintű öregedési folyamatok gyorsítása mellett károsítja a memóriát, csökkenti az energiaszintet, és növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ráadásul még függőséget is okoz. Hozzáadott cukorból fogyasszunk minél kevesebbet, kerüljük az ilyesmit tartalmazó élelmiszereket.

Finomított szénhidrátok

Tápértékük alacsony, és hasonlóan hatnak a szervezetre, mint a cukor - ezért javasolják például a szakértők, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük el a fehér lisztből készült termékeket. Ha túl sok ilyesmit fogyasztunk, akkor ez hosszú távon inzulinrezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet, és persze a bőrünk fiatalságára sincs túl jó hatással. Ha tehetjük, inkább teljes értékű szénhidrátokat fogyasszunk, például hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, barna rizst, nyers zöldséget és gyümölcsöket.

Olajban sült ételek

Nagy mennyiségű oxidatív stressznek teszik ki a szervezetet, illetve támogatják a gyulladásos folyamatok kialakulását, ezért gyorsítják a sejtszintű öregedési folyamatokat. A párolás, a főzés, a roston sütés sokkal egészségesebb főzési mód, ráadásul alakunk és bőrünk számára is kedvezőbb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.

2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat

Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.

2024. Május 14. 07:54, kedd | Helyi

Úton átkelő teknősökre figyelmeztet a természetvédelmi egyesület

Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).