Hírek
2018. Március 06. 10:00, kedd |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
Élelmiszerek, melyektől gyorsabban öregszünk
Fontos, hogy tisztában legyünk vele: hogy mit eszünk, nem csak egészségünkre van komoly hatással. Bizonyos ételek fogyasztása felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat.
Részben hidrogénezett olajak
Ezt a zsiradékfajtát leggyakrabban feldolgozott élelmiszerekben találhatjuk meg. Támogatják a szervezetben a gyulladások kialakulását, ami sejtszintű károsodást, öregedést okozhat. Kutatások szerint a transzzsírokként is ismert zsiradékok sokkal több élelmiszerben találhatóak meg, mint amennyinek a csomagolásán feltüntetik. Éppen ezért a legbiztosabb, ha a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását a lehető legjobban megpróbáljuk csökkenteni, és minél kevesebb előre csomagolt ételt fogyasztani.
Hozzáadott cukor
A cukorban gazdag étrend nemcsak az egészséget, de a külsőnket is károsítja. A véráramba kerülő felesleges cukor kollagénvesztéshez vezet, amitől az ízületeink gyengébbek, bőrünk pedig kevésbé feszes, fénytelenebb, rugalmatlanabb és ráncosabb lesz. A sejtszintű öregedési folyamatok gyorsítása mellett károsítja a memóriát, csökkenti az energiaszintet, és növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ráadásul még függőséget is okoz. Hozzáadott cukorból fogyasszunk minél kevesebbet, kerüljük az ilyesmit tartalmazó élelmiszereket.
Finomított szénhidrátok
Tápértékük alacsony, és hasonlóan hatnak a szervezetre, mint a cukor - ezért javasolják például a szakértők, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük el a fehér lisztből készült termékeket. Ha túl sok ilyesmit fogyasztunk, akkor ez hosszú távon inzulinrezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet, és persze a bőrünk fiatalságára sincs túl jó hatással. Ha tehetjük, inkább teljes értékű szénhidrátokat fogyasszunk, például hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, barna rizst, nyers zöldséget és gyümölcsöket.
Olajban sült ételek
Nagy mennyiségű oxidatív stressznek teszik ki a szervezetet, illetve támogatják a gyulladásos folyamatok kialakulását, ezért gyorsítják a sejtszintű öregedési folyamatokat. A párolás, a főzés, a roston sütés sokkal egészségesebb főzési mód, ráadásul alakunk és bőrünk számára is kedvezőbb.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 16. 11:50, kedd | Helyi
Élő Betlehem a Kálvária-kápolnánál
Ünnepi hangulatú, hagyományőrző eseményre várják az érdeklődőket 2025. december 17-én, szerdán 10.30 órától a Kálvária-kápolna területén, ahol Élő Betlehem előadás kerül megrendezésre.
2025. December 15. 12:45, hétfő | Helyi
Interaktív nyílt nap a Rocktárban
Folytatódik „A ZENE MINDENKIÉ” című interaktív, élőzenei gyermekprojekt a Sorsocskák Alapítvány szervezésében.
2025. December 12. 15:34, péntek | Helyi
Vasárnap tartják az idei év utolsó állat- és kirakodóvásárát Félegyházán
Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2025. december 14. (vasárnap).
2025. December 12. 10:38, péntek | Helyi
Két generáció, egy szenvedély: A Mihalik-bajnokcsalád
Ismerjük meg Mihalik Mirát, a még csak tizenhét éves autóversenyzőt.
