Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Augusztus 16. 12:13, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Elfeledett mesterségek

Elfeledett mesterségek

E címmel nyílt kiállítás a Vállalkozók Ipartestületének Székházában 2019. augusztus 14-én.

A kiállításon különböző cipőipari érdekességek láthatók a múltból, jelenből, illetve egy 3D-s nyomtatónak köszönhetően a jövő útjába is betekintést nyerhetnek a nézelődők.

A páratlanul érdekes kiállítást Mogyoró István festőművész és a Mozgáskorlátozottak Kiskunfélegyházi Egyesülete tagjainak munkái színesítik.
A kiállítás megnyitóján Kemecsei János, a kiskunfélegyházi Vállalkozók Ipartestületének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Szatmári Pétert, a Derby Cipőgyártó Kft. tulajdonosát, hogy beszéljen a kiállításon megjelent darabokról és a cipőgyártással kapcsolatos személyes élményeiről, tapasztalatairól.

Szatmári Péter elsőként háláját fejezte ki az adakozóknak, a magánembereknek és a Kiskun Múzeumnak, akiknek köszönhetően a cipőipar múltja megelevenedhet az ipartestület székházának asztalain, majd ezt követően pár szóban felelevenítette a cipőgyártás múltját.
- 1958-ban alakult meg a Kiskun Cipőgyár és fejlődése szinte töretlen volt 1999-ig, mely idő alatt a flexi cipőgyártásban Magyarország legkorszerűbb gyárává nőtte ki magát. Cipőgyárunk nagyon nagy beruházást tudott végrehajtani 1984-85-ben. Már abban az időben eljutottunk oda, hogy számítógépes tervezőrendszerrel tudtunk dolgozni, mellyel újabb lehetőségek tárultak fel a külföldi (nyugati és keleti) piacokon. Így például a Szovjetunióba 1 millió 200 ezer pár cipőt gyártott évente a Kiskun Cipőgyár. Magyarországon főleg gyermekcipők, utcai és női cipők voltak a népszerű termékek. 1983-ban kezdtük el gyártani a közismert Rockport márkát, melyre óriási érdeklődés volt nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Újabb mérföldkő volt a cipőgyártás területén a lábscannel megjelenése, melynek segítségével az egyedi darabok legyártása is megoldódott. Ennek köszönhetően például a dortmundi focicsapat számára is sikerült maradéktalanul teljesíteni a 92 pár egyedi méretű lábbeli legyártását.

A cipőgyártás fejlesztésének nagyléptékű állomásainak felelevenítése után Csányi József polgármester osztotta meg emlékeit a megjelentekkel.
- Annak idején nagyon sok időt töltöttem a Kiskun Cipőgyár folyosóin, a tűződében, hiszen édesapám Szatmár úrral 32 évig együtt dolgozott. A szakmához nemcsak édesapámon keresztül kötődtem, hiszen az egyik nagyapám suszter, a másik pedig csizmadia volt – mesélte városunk első embere, majd örömmel mutatott a kiállításon látható szekrénykére, melyben nagyapjának féltve őrzött munkaeszközei láthatóak.

A polgármester szavait követően Rosta Ferenc alpolgármester mutatta be egy művész szemszögéből a falakon látható alkotásokat, melyek Mogyoró István kezeinek munkáját dicsérik.

A nagyteremben látható kiállítás mellett a kisteremben olyan művek kaptak helyet, melyeket óvodás kortól kezdve egészen a szépkorúig sérült emberek alkottak. Az amatőr, hétköznapi művész emberek rajzai, textil, ill. más anyagokból készült alkotásai, festményei mellett megtalálhatók nemzetközi zsűrizett munkák is, melyekből megtudhatjuk, hogyan gondolkodnak ők a földről, egészségről, szeretetről, békéről – mutatta be pár szóban Némedi-Varga Beatrix a Humanum Salma Humanitárius Alapítvány alapítója a kisteremben megtekinthető kiállítás témáját.

Az ünnepélyes megnyitó utolsó felszólalója Németh László, az IPOSZ elnöke volt, aki örömmel számolt be arról, hogy egy pályázat kapcsán az IPOSZ képzőintézetté akkreditáltatja magát, és az iparosok számára továbbképzéseket fog a jövőben biztosítani. Néhány személyes gondolat megosztását követően pedig az elnök ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást, melyet augusztus 18-áig tekinthetnek meg az érdeklődők.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok